Μπάσταρδος καιρός

download

Τελευταίο κείμενο από τις τρέχουσες συντεταγμένες. Αλλαγές πολλές, απαραίτητες, καλοδεχούμενες, που με βγάζουν από τη λεγόμενη ζώνη άνεσης (ή comfort zone που λέμε και στα απλά Ελληνικά) και μοιραία θα φέρουν κι άλλες αλλαγές με τη σειρά τους. Αυτός ο Ιούλιος υπήρξε εντυπωσιακά ανατρεπτικός – ο επιθετικός προσδιορισμός σκόπιμα επιλεγμένος.

Και που λέτε, οδηγούσα προς τη δουλειά και ο σταθμός έπαιζε τον «Μπάσταρδο γιο» του Φοίβου Δεληβοριά. Και κάπου εκεί που λέει ότι δεν έζησε το ένα, δεν έζησε το άλλο, κι όλα αυτά τα άλλα είναι σπουδαία πράγματα, με πιάνει κόκκινο κι αρχίζω να περιεργάζομαι τα πέριξ και να φιλοσοφώ ότι είμαστε άτυχοι που ζούμε σε αυτήν την εποχή, επειδή δεν μας εντυπωσιάζει τίποτα πια…

Κάποτε όλα αυτά που μας αναφέρει μελωδικά  ο τραγουδοποιός θεωρούνταν μεγάλα, ίσως και μόνο για λίγους κι εκλεκτούς. Κι όσοι δεν ήταν ανάμεσα στους λίγους, άκουγαν γι’ αυτά και τους προσέδιδαν μια διάσταση σχεδόν θρυλική. Μάθαινες για εκείνη την παράσταση, για αυτόν το συνθέτη, για την άλλη προσωπικότητα, για κείνο για τ’ άλλο κι έμπαινε το μυαλό σου στη διαδικασία να φανταστεί. Και θαύμαζες με όσα άκουγες κι ένιωθες εντυπωσιασμένος.

Τα πάντα είχαν άλλη διάσταση παλιότερα. Ακόμα και τα άσχημα μαντάτα, για ένα πόλεμο ή μια δολοφονία κ.λπ. συγκινούσαν ή ακόμα συγκλόνιζαν τον κόσμο. Σήμαιναν κάτι, επιδρούσαν στο μυαλό και στην καρδιά. Οι άνθρωποι αγωνιούσαν να μάθουν τι συμβαίνει και τι επιπτώσεις μπορoύσε να έχει ένα γεγονός στην ανθρωπότητα.

Για κάντε τώρα μια σύγκριση με το σήμερα. Βομβαρδιζόμαστε από πληθώρα ερεθισμάτων, τηλεόραση, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδίκτυο εν γένει. Τόσες ειδήσεις και κυρίως άσχημες, επειδή πουλάνε περισσότερο – να τα λέμε κι αυτά. Αυτό συμβαίνει σχεδόν επί 24ώρου βάσεως πλέον. Βλέπουμε κάτι, το προσπερνάμε και προχωράμε στο επόμενο. Χορταίνει το μάτι, αλλά ο εγκέφαλος δεν προλαβαίνει να επεξεργαστεί την πληροφορία. Και το αποτέλεσμα είναι να μην μας αγγίζει σχεδόν τίποτα. Έχουμε εθιστεί σε αυτήν την κατάσταση τόσο, ώστε έχουμε μουδιάσει. Δεν μας κάνει αίσθηση ούτε το καλό ούτε το κακό. Απάθεια, αποδοχή χωρίς εξάρσεις και πάμε στο επόμενο. Δεν μας αφορά. Μόνο όταν χτυπήσει τη δική μας πόρτα φυσικά.

Σκεφτείτε πόσο άσχημο είναι αυτό, πραγματικά! Αν δεν μπορείς να νιώσεις, τι είναι αυτό που σε κάνει άνθρωπο; Αν δεν μπορείς να συγκινηθείς, να ενθουσιαστείς, να σιχαθείς, να νευριάσεις, να αισθανθείς κάτι πέρα από απάθεια κι αδιαφορία. Δεν είναι σαν να χάνουμε κάθε νόημα;

Η κρίση κάνει τα πράγματα δυσκολότερα. Έχει χαθεί η αίσθηση της αξίας – τόσο της δικής μας όσο και των άλλων. Δεν λέω ότι είμαστε όλοι έτσι. Δεν λέω ότι είμαστε διαρκώς έτσι. Αλλά βλέπουμε τις τάσεις, βλέπουμε πώς αλλάζει η κοινωνία γύρω μας. Ασυνεννοησία, βία σε διάφορες μορφές, παρακμή… Είναι σαν να εκπαιδευόμαστε σε μια ευθεία γραμμή κι αγνοούμε τη δυνατότητα ύπαρξης καμπύλων. Και οι καμπύλες είναι συναρπαστικές. Σε βγάζουν από τη ζώνη ασφάλειας, σε κάνουν να νιώθεις ζωντανός, σε φέρνουν πιο κοντά στους άλλους. Σαν το χαμόγελο…

Και να που ανάβει το πράσινο και το τραγούδι έχει τελειώσει, ο ήλιος χτυπάει το πρόσωπό μου κι εγώ στρίβω το τιμόνι σε μια μεγάλη καμπύλη, ενώ ετοιμάζομαι για μια μέρα με καρδιοχτύπι, μπροστά στο άγνωστο και στην πρόκληση. Διάβολε, είμαι εδώ!

22 σκέψεις σχετικά με το “Μπάσταρδος καιρός

Add yours

 1. Χμμμμμμ Κατερίνα,
  μια κρεατομηχανή ταχείας δράσης λειτουργεί ανάμεσά μας. Και μάλιστα δραστηριοποιείται στο χώρο της πληροφορίας και της «είδησης» όπως αυτήν την εννοεί το κατεστημένο σύστημα.
  Όπως σωστά το λες, οι πληροφορίες δίνονται σήμερα κατά ριπάς. Και μάλιστα διαλαλούνται δίκην εμπορεύματος φωναχτά και με χαρακτηριστικά φόβου.
  Ο Στόχος είναι διπλός:
  Αφενός η πλήρης σύγχυση καθώς ο άνθρωπος δεν μπορεί να επεξεργαστεί σωστά άπειρες «ειδήσεις».
  Αφετέρου η υπόγεια καλλιέργεια του φόβου στην ανθρώπινη συνείδηση.
  Καθώς, ο φοβισμένος άνθρωπος χειραγωγείται εύκολα.
  Θέλω να σου ευχηθώ από καρδιάς η καινούργια αυτή στροφή στη ζωή σου να είναι σε καλόβολη στράτα και βατά και δημιουργικά πατήματα.
  Καλό ξημέρωμα να έχεις.

  Αρέσει σε 2 άτομα

  1. Σ’ ευχαριστώ πολύ για τις ευχές, Γιάννη. Είναι παράξενη εποχή. Έχουμε τα πάντα, αλλά νιώθουμε ότι δεν έχουμε τίποτα. Έχουμε ξεχάσει πως τα πάντα είναι μέσα μας. Χρειάζεται προσοχή σ ‘ αυτό. Καλό ξημέρωμα!

   Αρέσει σε 2 άτομα

 2. Ω! Κατερίνα μου και Ω! γιατί ως πολύ μεγαλύτερη σου, την έχω ζήσει την εποχή που μας τραγουδά ο Δεληβοριάς και ας μη ξέρω το τραγούδι, ξέρω ή καλύτερα έμαθα πως το μέσα μας, χρωματίζει το έξω…Και όταν είχα την ηλικία των μπλουζ, του Τσιτσάνη, των σπασμένων πιάτων, της χούντας, αλλά και του Μάη του 68, είχα την ίδια αίσθηση ανασφάλειας που περιγράφεις, γιατί δεν είχα ανακαλύψει πως η ασφάλεια έρχεται από μέσα!
  Κάπου διάβασα: «Ας το παραδεχτούμε, η ζωή έχει πάνω-κάτω, είναι σαν ένα καρδιογράφημα, αν η γραμμή ήταν ευθεία, απλά δε θα ήμασταν ζωντανοί! 😉
  Γι αυτό και οι καμπύλες είναι συναρπαστικές, όπως πολύ σωστά επισημαίνεις. «Σε βγάζουν από τη ζώνη ασφάλειας, σε κάνουν να νιώθεις ζωντανός, σε φέρνουν πιο κοντά στους άλλους. Σαν το χαμόγελο»… 🙂
  ΑΦιλάκια τρυφερά με πολλά χαμόγελα αγάπης! ❤

  Αρέσει σε 3 άτομα

  1. Εντάξει, τώρα αξιώθηκα να μπω για ένα ευχαριστώ, μαγισσούλα μου! Καμπύλες, ναι. Συναρπαστικές που μας βγάζουν λίγο από τα νερά μας – μήπως άραγε απλώς νομίζαμε ότι ήταν τα νερά μας; Μάκια στα γλυκά μαγισσομαγουλακια! 💖

   Μου αρέσει!

 3. Ω κοίταξα κάτι πριν πατήσω τη δημοσίευση και έχασα το σχόλιο μου….
  Θα προσπαθήσω ξανά να γράψω κάτι.
  Ναι Κατερίνα μου, ζούμε μια παράξενη εποχή.
  Είμαι σίγουρη πως δεν είναι τα γεγονότα περισσότερα.
  Οι πηγές που μας βομβαρδίζουν ασταμάτητα είναι αμέτρητες.
  Με τι να πρωτοστενοχωρηθείς, να θυμώσεις, να σκεφτείς, να αντιδράσεις.
  Πολλές φορές θυμώνω με τον εαυτό μου που κάθεται και μαθαίνει μόνο…
  Νοιώθω αδύναμη ν’ αντιδράσω και συγχύζομαι.
  Μουδιάζει ο εγκέφαλος όπως λες.
  Θέλω μόνο να πιστέψω πως θα έρθει σύντομα η μέρα που θα μάθουμε να φιλτράρουμε τις ειδήσεις.
  Πως δε θα μας τρελάνει η παγκοσμιοποίηση.

  Φιλάκια πολλά 🙂

  Αρέσει σε 3 άτομα

  1. Σ’ ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να ξαναγράψεις το σχόλιο, Serenata μου! Λίγο πρέπει να έχουμε το μέτρο και να άρουμε και καμιά αποτοξίνωση πού και πού για να μην χάνουμε τη σωστή διάσταση των πραγμάτων. Πολλά φιλιά! ☺

   Αρέσει σε 1 άτομο

 4. Γεια, γεια Φακιδούλα. Σα να μεγαλώνεις ή μου φαίνεται 🙂

  Και μια και ξεκίνησε ασυνάρτητα το σχόλιο, ας συνεχίσει έτσι (η συνέπεια, το πλεονέκτημά μας!)
  Λοιπόν, λόγο ο επίλογος, λίγο η παλιά εποχή με τους ρυθμούς της, λίγο οι ρυθμοί αυτοί που κάποια στιγμή πριν καμιά 40αριά χρόνια άρχισαν να αλλάζουν ραγδαία, το κείμενό σου μου έφερε στο μυαλό αυτό το παλιό αγαπημένο: https://www.youtube.com/watch?v=HUqMUjszOj0

  Όσο για την ταχύτητα και τη διαρκή μεταβλητότητα που προκαλεί, παραγκωνίζοντας την επεξεργασία των συναισθημάτων μέσα μας, έχεις δίκιο, δημιουργεί τελείως άλλα δεδομένα για τον άνθρωπο. Ωστόσο πάντα, πάντα, επιμένω στις επιλογές που κάνουμε – ακόμα κι όταν η εποχή εμφατικά με καθοδηγεί σε συμπεριφορές. «Γλιστράμε» ανεπαίσθητα σε καινούργιες στάσεις ζωής, αντιλήψεις, συμπεριφορές. Σαν το ποίημα του Καβάφη που λέει, όπως πρόχειρα θυμάμαι: » Δώδεκα. Πώς πέρασεν η ώρα; Πώς πέρασαν τα χρόνια;» Όμως, ακόμα και έτσι, είμαστε εμείς που επιλέγουμε.

  Μεγάλη κουβέντα.. Τώρα (η ασυναρτησία συνεχίζεται), λέγε, λέγε, τώρα που δεν ακούει κανείς: τι είναι οι αλλαγές, τι θα γίνουν οι τρέχουσες συντεταγμένες; Να τρομάξουμε; Να χαρούμε; να ευχηθούμε; Λέγε, λέγε!

  Καλή μας βδομάδα

  Αρέσει σε 3 άτομα

  1. Άργησα λίγο. Λοιπόν μετακόμιση είχαμε και έναρξη εργασίας είχαμε. Προς το παρόν δεν έχουμε ούτε ίντερνετ ούτε χρόνο για πολλά – εξ’ ου και η αργοπορημένη απάντηση. Όλα βαίνουν καλώς! (Είπα είπα) 😉 Και ναι, μεγαλώνω ποικιλοτρόπως, αλλά «απ’ το ραδιόφωνο ακούω δυνατά τζαζ/ροκ…» Φιλιά πολλά!🌷

   Μου αρέσει!

 5. Kαι είσαι εδώ Κατερίνα μου, και όλα γίνονται δυνατά γιατί αυτό έχει σημασία στην τελική. «Είμαστε ακόμα ζωντανοί, στη σκηνή, σαν ροκ συγκρότημα..» όπως λέει και το τραγούδι. Μπορεί ο εκφυλισμός να φέρνει απόγνωση μερικές φορές αλλά υπάρχει η συνέχεια που δίνει τις ευκαιρίες ή την ελπίδα για ευκαιρίες. Και κάπως έτσι προχωράμε όλοι μας.
  Οι αλλαγές γίνονται πάντα για κάποιο λόγο. Ή για να μας ελευθερώσουν ή για να μας δείξουν κάτι καινούργιο. Ακολουθούμε και προσαρμοζόμαστε με χαμόγελο, όσο μπορούμε.
  Να είσαι καλά και όλα θα πάνε καλύτερα.
  Καλό βράδυ
  Σε φιλώ!

  Αρέσει σε 2 άτομα

  1. Μαρία μου, έτσι είναι. Οι αλλαγές πάντα μας μαθαίνουν κάτι νέο για τον εαυτό μας! Καρδιά και μυαλό να έχουμε ανοιχτά ν’ ακολουθούμε τις καμπύλες, χωρίς φόβο και, κατά προτίμηση, με πολύ πάθος!
   Τα φιλιά μου! 😙

   Μου αρέσει!

 6. Υπέροχο το κείμενο σου και πόσο αληθινό!! Χόρτασε το μάτι ο εγκέφαλος και δεν μας κάνει αίσθηση τίποτα. Μεγάλη αλήθεια. Κάποτε γκρίνιαζα που είμαι τόσο υπερευαίσθητη και αγανακτισμένη ευχήθηκα να γινόμουν λίγο αναίσθητη! Και η Αργυρώ μου είπε «καλύτερα ευαίσθητη παρά αναίσθητη!!!! Πιστεψε με δεν θα ήθελες να ήσουν αναίσθητη»….. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που νιώθουν σε κόντρα των καιρων και του ίντερνετ… ευτυχώς..
  τα φιλιά μου ❤ ❤ (αυτός ο Ιούλιος εκτός από ανατρεπτικός είναι και καυτός. πεθύμησα λίγο βροχή)

  Αρέσει σε 2 άτομα

  1. Εδώ θα βρέξει από βδομάδα, λένε. Όχι, όχι αναίσθητη! Πόσα θα χάνονταν μαζί με τα άσχημα! Απλώς να βρούμε τη χρυσή τομή για να ξέρουμε τι μας γίνεται. Να περνάς όμορφα, προσπερνώντας τις ασχήμιες, κορίτσι γλυκό. Φιλιά πολλά, Κρητικάτσι μου!

   Αρέσει σε 1 άτομο

   1. όντως πόσα θα χάναμε αν ήμαστα αναισθητοι…ούτε συμπόνια ούτε αγάπη ούτε χαρά και ευτυχία ❤ και πως θα έκλαιγα όταν ο Χαράλαμπος μου θα μου έλεγε θεία χάτσον ελά να παίξουμε αμαξάρες…..Χίλιες φορές ευαίσθητη με το απαιτούμενο όριο όμως να μη χάσουμε και τη μπάλα…. ❤ ❤ Πολλά φιλιά (ωραίο το Κρητικάτσι μου άρεσε) ❤

    Μου αρέσει!

  1. Πάει η εβδομάδα και μόλις που κατάφερα να περάσω μια βόλτα. Ναι, το παλεύουμε και καλά κάνουμε. Και να μην απωθούμε σκέψεις και συναισθήματα, παρά μόνο αν μας κάνουν κακό. Εσύ ξορκίζεις το κακό με αφράτα μπουτάκια και μαγουλάκια! 😉💜

   Μου αρέσει!

 7. Πολύ καλά τα λέει ο Διονύσης και πολύ καλό το τραγούδι … για λέγε για λέγε !!!

  Ξέρεις φυσικά πως εδώ και λίγο καιρό έχεις και όλη την χρυσόσκονη της ξανθιάς θεάς!!!
  Περιμένουμε
  Εδώ θα είμαστε
  Καλή εβδομάδα 🙂

  Αρέσει σε 2 άτομα

  1. Θεές, μάγισσες, φίλους καλούς… Τι άλλο να ζητήσει μια φακίδα; Μεταβατική περίοδος, αλλά εποικοδομητική! Αυτό που κουράζεσαι μα χαμογελάς. Τα φιλιά μου στη μαρμότα! 😜💖

   Μου αρέσει!

 8. Κατερίνα μου τα προβλήματα πολλά, για εμάς, για τον κόσμο. Πόσο σημαντικό όμως, να μπορούμε να προχωράμε, να συνεχίζουμε, να προσπαθούμε για κάτι καλύτερο. Αυτή η δύναμη για εμένα είναι αξιοθαύμαστη. Και μακάρι κάθε άνθρωπος να τη βρίσκει.
  Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!!!!!

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Τη δύναμη την κρύβουμε μέσα μας, ακόμα κι αν δεν ξέρουμε ότι υπάρχει. Ακόμα και στις αποτυχίες. Καλό είναι να εκτιμάμε τα πράγματα και ν’ αφηνόμαστε να πλυμμυρίζουμε από συναισθήματα. Ο χρόνος περνά γρήγορα… Φιλάκια πολλά, Μαρινούλα μου. Να περνάς όμορφα! 🌈

   Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Eat dessert first

Ελάτε να προσεγγίσουμε τα πιο πιθανά και απίθανα πράγματα, στο σήμερα αλλά και στο χθες, μέσα από τα αγαπημένα μας γλυκά!

The Storyteller

“Inside each of us is a natural-born storyteller, waiting to be released.” (Robin Moore)

GammaVita

περιπλανήσεις του μυαλού... με χαρτί και με μολύβι

makestorytelling.com

Αν η τρέλα μπορούσε να σταθεροποιηθεί σε ένα δικό της όριο τότε αυτόματα θα έχανε τη μαγεία της. Κάπως έτσι δεν ξεκινάνε τα ταξίδια; Μέσα σε δόσεις τρέλας που σκιαγραφείται η μαγεία σε κάθε διαδρομή. Σε εκείνο το σακίδιο που κουβαλάμε στην πλάτη θα ήταν προτιμότερο αν το γεμίζαμε αναμνήσεις, όμορφες ιστορίες που κάτι έχουν να μας διδάξουν, όμορφες συγγραφικές εικόνες που θα μας δείχνουν στο τέλος το δικό μας μονοπάτι. Εκείνο που προτιμώ να μοιραστώ μαζί σας μέσα από τα δικά μου μάτια και που με τον τρόπο του θα έχει πάντοτε κάτι να μας πει...

Myyst's Blog

λέξεις

A Court of Boooks

💗by Stella and Ioanna💗

Kone, Krusos, Kronos

A personal forum to express ideas, experiences, stories, etc.

GynaikaEimai

made for writing lovers!

Los Innuendos

Qui Tacet Consentit

Το (παλιό) παλτό!

Φορεμένο, έμπειρο, συναρπαστικό!

worldtraveller70

ΑΚΑΝΘΟΧΟΙΡΟΣ ii

Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

No Sense Words - Λέξεις Φυγόκεντρες

Λέξεις... Οι δικές μου λέξεις έχουν χάσει την βαρύκεντρο δύναμή τους... πάλλονται, διασκορπίζονται, χωρίς ουσία χωρίς χρώμα, αλλάζουν με τον καιρό, με τη στιγμή παίρνουν μια ιδιαίτερη μορφή, χωρίς διάρκεια...Είναι λέξεις φυγόκεντρες...

Blueberry Mints

Discover the good things in life

SideliK_2

Άρθρα, δοκίμια, σκέψεις και παραληρήματα!

fstat.net

Not a system call. Just a blog

σακιδιο

Just another WordPress.com weblog

Φεύγουμε;

Είμαι απαισιόδοξος λόγω ευφυΐας και αισιόδοξος λόγω θέλησης. Antonio Gramsci

Αρέσει σε %d bloggers: