Γαλήνη…

V Wolf

14 σκέψεις σχετικά με το “Γαλήνη…

Add yours

  1. Ε! όχι και έτσι..Τον Σωκράτη που να τον βάλουμε;; Να τολμήσω πω για τον Χριστό; Αν το δούμε με άλλη ματιά γνώριζε οτι θα τον σκότωναν δια της σταυρώσεως και όμως το αποδέχτηκε (για άλλους λόγους όπως γνωρίζουμε), Να πούμε για τον Χίτλερ;Υπάρχουν και άλλοι Μην διανοηθείτε, βέβαια, πως βάζω τον Θεανθρωπο σε ίση θέση με τους άλλους.Οχι..αλλά αναχωρητές ήσαν όλοι τους που σημάδεψαν την ανθρωπότητα..

   Αρέσει σε 1 άτομο

   1. Δεν ξέρω πως σκοτίστηκα έτσι δίδοντας αυτήν την απάντηση πριν. Είναι εσφαλμένη! Και ζητώ συγγνώμη. Αναχωρητής, απ’ όσο γνωρίζω στην έννοιά της- είναι εκείνος που εγκαταλείπει τα εγκόσμια και διάγει τον βίον του ή μέρος του απομεμακρυσμένος από τον κόσμο πχ. αναχωρητές υπήρξαν οι ερημίτες μοναχοί, όπως και ο Χριστός για όσο διάστημα ζούσε μόνος στην έρημο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο λόγος ήταν, είναι για τους αυτόχειρες, δηλαδή για κείνους που αποφάσισαν και τερμάτισαν με δικιά τους βούληση την ζωή τους, όπως η Βιρτζίνια Γουλφ. Βέβαια, ο Χριστός δεν ήταν από αυτούς.Ο Χριστός σταυρώθηκε και πέθανε από ενέργειες άλλων, που τις γνώριζε μεν από πριν ποιές θα ήσαν όπως και ποια η συνέπειά τους στην δικιά του ζωή, πλην όμως προχώρησε μένοντας πιστός στις Αρχές Του και στον Πατέρα του, θυσιαζόμενος για τους ανθρώπους και την σωτηρία τους.
    Ο Χίτλερ όντως ήταν αυτόχειρας ι οποίος με τις πράξεις του στην ζωή του σημάδεψε τον κόσμο ενεργώντας προς την καταστροφή του, ο Σωκράτης υπήρξε μεν αυτόχειρας μα σε εκτέλεση της θανατικής του ποινής εμμένοντας έτσι στις αξίες του όσον αφορά στην υπακοή του στους νόμους και σημαδεύοντας με την φιλοσοφία του και τον λόγο του την ανθρωπότητα ώστε να γίνει καλύτερη..

    Μου αρέσει!

 1. Σωστά. Αποφεύγοντας, μάλλον δε βρίσκεις τίποτα.
  Ωστόσο, να πω ότι η Γουλφ, καθώς αρκετές φορές στο διάστημα της ζωής της βάραινε από ψυχικά θέματα, είχε προσπαθήσει να βάλει τέλος στη ζωή της. Φαίνεται πως η φράση της αυτή μάλλον νουθεσία προς τον εαυτό της ήταν, αφού άλλωστε τα περισσότερα χρόνια είχε κι έναν άνθρωπο που μπορούσε να ακουμπήσει και να στηρίζεται.
  Κρατάω τη φωτεινή πλευρά της φράσης, την επιδίωξη της γαλήνης με ενεργητικό τρόπο, όσο και τον τίτλο σου που οδηγεί σ’ αυτή.

  Αυτοκτόνησε, τελικά. Στη βικιπαίδεια έχει το τελευταίο της σημείωμα στον άντρα της:

  » Αισθάνομαι σίγουρα πως τρελαίνομαι πάλι. Αισθάνομαι ότι δε μπορούμε να ξαναπεράσουμε άλλον ένα σαν εκ τους φοβερούς χρόνους. Και δεν θα συνέλθω ξανά τούτη τη φορά. Αρχίζω ν’ ακούω φωνές και δε μπορώ να συγκεντρωθώ. Έτσι κάνω κείνο που μου φαίνεται καλύτερο για όλους μας. Μου ‘χεις δώσει τη μέγιστη δυνατή ευτυχία. Ήσουν με κάθε τρόπο όλ’ αυτά που κανείς δε θα μπορούσε να ‘ναι. Δε γνωρίζω δυο ανθρώπους που θα μπορούσαν να είναι ευτυχέστεροι, μέχρι που με χτύπησε τούτη η φοβερή αρρώστια. Δεν μπορώ να την παλεψω άλλο. Ξέρω ότι χαλώ τη ζωή σου, που χωρίς εμένα θα μπορούσες να κάνεις. Και το ξέρεις πως το ξέρω. Βλέπεις δεν μπορώ μήτε να γράψω… ακόμη κι αυτό. Δε μπορώ να διαβάσω. Θέλω να πω πως οφείλω όλη την ευτυχία της ζωής μου σε σένα. Ήσουν ολότελα υπομονετικός μαζί μου και καλός σ’ απίστευτο βαθμό. Θέλω να σ’ το πω αυτό -ο καθένας το ξέρει. Αν κάποιος θα μπορούσε να μ’ είχε σώσει, αυτός θα ‘σουν εσύ. Όλα έχουνε χαθεί για μένα μα βεβαιώνω για την καλοσύνη σου. Δεν μπορώ να συνεχίσω να χαλώ τη ζωή σου άλλο. Δεν σκέφτομαι ότι δυο άνθρωποι θα μπορούσαν να ‘ναι ευτυχέστεροι απ’ όσο ήμασταν εμείς.»

  Καλό απόγεμα, Κατερίνα.

  Αρέσει σε 2 άτομα

 2. Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.
  Δεν θα ήθελα να απαντήσω ξεχωριστά στον καθένα, μόνο να πω ότι επειδή ακριβώς η Γουλφ ήταν τόσο βασανισμένη ψυχή που βίωνε ξανά και ξανά τα προβλήματά της, επειδή ακριβώς είχε επανειλημμένως προσπαθήσει να δώσει τέλος στη ζωή της (ώσπου τα κατάφερε), η συγκεκριμένη ρήση έχει βαρύνουσα σημασία. Πιστεύω πως ήξερε καλύτερα από τον καθένα την αλήθεια αυτή. Προσωπικά δεν ξέρω αν είμαι σε θέση να κρίνω είτε το πώς ζει κάποιος είτε το πώς φεύγει.

  Αρέσει σε 2 άτομα

 3. Στη λέξη «γαλήνη» ο καθένας μας δίνει άλλη ερμηνεία, όπως και στη λέξη «ζω», πολλοί είναι αυτοί που δεν βρίσκουν τη γαλήνη γιατί νομίζουν πως ζουν ενώ απλά επιβιώνουν!

  «Όταν σκεφτούμε πράγματα όπως τα άστρα, τα θέματα που μας απασχολούν δεν φαίνεται να έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Έτσι δεν είναι;» Β. Γουλφ

  ΑΦιλάκια πολλά και καρδιάς Κατερίνα μου! 🙂

  Αρέσει σε 1 άτομο

 4. Μπορεί να ζήσεις μια ζωή χωρίς να βρεις ποτέ σου γαλήνη.
  Η Γουλφ δεν νομίζω πως την βρήκε ποτέ…
  Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η γαλήνη δεν ταυτίζεται αναγκαστικά με τη ζωή, ακόμα και όταν η ζωή δεν είναι βασανισμένη όπως της Γουλφ.

  Φιλάκια πολλά 🙂

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Eat Dessert First Greece

Πολιτισμικά, ταξιδιωτικά, κοινωνικά, ιστορικά, γαστρονομικά και γλυκά θέματα σε μία αλλιώτικη ιστοσελίδα!

The Storyteller

“Inside each of us is a natural-born storyteller, waiting to be released.” (Robin Moore)

GammaVita

περιπλανήσεις του μυαλού... με χαρτί και με μολύβι

makestorytelling.com

Αν η τρέλα μπορούσε να σταθεροποιηθεί σε ένα δικό της όριο τότε αυτόματα θα έχανε τη μαγεία της. Κάπως έτσι δεν ξεκινάνε τα ταξίδια; Μέσα σε δόσεις τρέλας που σκιαγραφείται η μαγεία σε κάθε διαδρομή. Σε εκείνο το σακίδιο που κουβαλάμε στην πλάτη θα ήταν προτιμότερο αν το γεμίζαμε αναμνήσεις, όμορφες ιστορίες που κάτι έχουν να μας διδάξουν, όμορφες συγγραφικές εικόνες που θα μας δείχνουν στο τέλος το δικό μας μονοπάτι. Εκείνο που προτιμώ να μοιραστώ μαζί σας μέσα από τα δικά μου μάτια και που με τον τρόπο του θα έχει πάντοτε κάτι να μας πει...

Myyst's Blog

λέξεις

A Court of Boooks

💗by Stella and Ioanna💗

Kone, Krusos, Kronos

A personal forum to express ideas, experiences, stories, etc.

GynaikaEimai

made for writing lovers!

Los Innuendos

Qui Tacet Consentit

Το (παλιό) παλτό!

Φορεμένο, έμπειρο, συναρπαστικό!

worldtraveller70

ΑΚΑΝΘΟΧΟΙΡΟΣ ii

Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

No Sense Words - Λέξεις Φυγόκεντρες

Λέξεις... Οι δικές μου λέξεις έχουν χάσει την βαρύκεντρο δύναμή τους... πάλλονται, διασκορπίζονται, χωρίς ουσία χωρίς χρώμα, αλλάζουν με τον καιρό, με τη στιγμή παίρνουν μια ιδιαίτερη μορφή, χωρίς διάρκεια...Είναι λέξεις φυγόκεντρες...

Blueberry Mints

Discover the good things in life

SideliK_2

Άρθρα, δοκίμια, σκέψεις και παραληρήματα!

fstat.net

Not a system call. Just a blog

σακιδιο

Just another WordPress.com weblog

Φεύγουμε;

Είμαι απαισιόδοξος λόγω ευφυΐας και αισιόδοξος λόγω θέλησης. Antonio Gramsci

Αρέσει σε %d bloggers: