Χάρτινος Πύργος – Ad Infinitum

Absolute faith Natalia Artemidy
Absolute Faith – Natalia Artemidy

Κάποιο βράδυ τα βήματά μου τυχαία με έβγαλαν στο μπλογκ Ad infinitum και τα λοιπά, που με κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Ένα σχόλιο στάθηκε η αφορμή και ευχαριστώ τον Ad Infinitum που παραχώρησε το ακόλουθο κείμενο, τιμώντας τα Μονοπάτια:

Τελικά ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο;

Όσους κι αν ρωτήσεις, διαφορετικές απαντήσεις θα λάβεις. Άλλος θα σου πει τον έρωτα, άλλος την αγάπη, άλλος την υπευθυνότητα, τη φιλοδοξία, την εξέλιξη, την κατανόηση. Η λίστα είναι ατελείωτη. Διαφορετικές απαντήσεις από τον καθένα μας, ανάλογα με το τι θεωρούμε ως πιο σημαντικό στην καθημερινότητα και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Σε γενικές γραμμές, η πιθανότητα να ακούσεις τη λέξη «αγάπη» ως το πιο σημαντικό στοιχείο στη ζωή ενός ανθρώπου είναι πιο αυξημένη από τις άλλες. Εξάλλου είναι η αγάπη που κινεί τον κόσμο, η αγάπη σε συνδυασμό με την καλοσύνη και διάφορα στοιχεία τα οποία την αναδεικνύουν ως κινητήριο μοχλό της ύπαρξής μας.

Ωστόσο η αγάπη όσο κι όλα αυτά τα στοιχεία και συναισθήματα που κινούν τον κόσμο και τον  κάνουν να γυρίζει, βασίζονται σε κάτι πολυ βαθύτερο. Είναι διακριτικό, αναφέρεται σπάνια κι όμως είναι βασικό για κάθε άλλο όμορφο συναίσθημα να υπάρξει και να ανθίσει. Είναι σαν αφανής ήρωας, ωστόσο είναι ένας ευαίσθητος και πολύ ευάλωτος ήρωας. 

Εμπιστοσύνη λοιπόν. Κατά πόσο κάνει κι αυτή τον κόσμο να γυρίζει;

Αν σκεφτεί κανείς τι διαχωρίζει τα όμορφα από τα άσχημα συναισθήματα, μπορεί και να
δυσκολευτεί να το βρει. Δυστυχώς η εμπιστοσύνη πολλές φορες παρακάμπτεται ως στοιχείο της ζωής μας καθώς πολλές φορές είναι τόσο διακριτικό και δεδομένο που είναι σχεδόν αόρατο. Μήπως είναι όμως η εμπιστοσύνη που κάνει τα συναισθήματα θετικά ή αρνητικά;

Θες να αγαπήσεις, να ερωτευτείς, να εξελιχθείς ως άνθρωπος. Αν δεν εμπιστεύεσαι τους γύρω σου, μπορείς να είσαι ο πιο κλειστός και δύσκολος χαρακτήρας του κόσμου. Αν δεν δείχνεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, μπορείς να είσαι ο πιο φοβισμένος και θυμωμένος άνθρωπος του κόσμου. Αν δεν δείχνεις εμπιστοσύνη στις προθέσεις των άλλων και την καλοσύνη τους, τότε καταλήγεις θηρίο σε κλουβί, να προσπαθείς να καταλάβεις για ποιο λόγο νιώθεις τη ζωή σου να περιορίζεται σε στεγανά και υπερβολική καχυποψία.

Τα συναισθήματα εύκολα δημιουργούνται. Είναι είτε ένα βλέμμα είτε μία κουβέντα είτε μία πρώτη εντύπωση. Η εμπιστοσύνη αντιθέτως είναι κάτι το οποίο χτίζεται προσεκτικά, με κινήσεις άλλοτε μεγάλες κι άλλοτε μικρότερες. Σαν να φτιάχνεις έναν πύργο από τραπουλόχαρτα μέρα με τη μέρα, προσπαθώντας να ισορροπήσεις συναισθήματα και καταστάσεις σε κάθε όροφο, μέχρι να φτάσεις σε ένα σημείο στο οποίο πλέον θα πεις ότι ο πύργος σου έχει ολοκληρωθεί.

Το πρόβλημα με την εμπιστοσύνη είναι ότι ενώ είναι τόσο σημαντική, πολλές φορές θεωρείται δεδομένη. Όταν δυο άνθρωποι γνωρίζονται καλά, η εμπιστοσύνη παίρνει ρόλο κομπάρσου και πρώτο ρόλο έχουν όλα τα υπόλοιπα – η χαρά, η διασκέδαση, η καλή διάθεση και πολλά άλλα. Είναι όμως η εμπιστοσύνη που κρατάει μία φιλία ή μία σχέση δεμένη, προστατεύοντας τους ανθρώπους που βρίσκονται στο κέντρο της εκάστοτε διαπροσωπικής σχέσης.

Κι αλήθεια, όταν υπάρχει εμπιστοσύνη, νιώθεις απελευθερωμένος. Νιώθεις ότι μπορείς να πεις και να κάνεις τα πάντα, χωρίς να σε κρίνει ο άλλος. Νιώθεις ότι ο,τι και να συμβεί, καλό ή κακό, πάντα θα υπάρχει κάποιος εκεί να σε στηρίξει. Αφήνεσαι στα χέρια του άλλου με κλειστά μάτια και ξέρεις ότι θα σε φροντίσει, θα σε προσέξει και δε θα πάθεις τίποτα. Είναι αυτή η αίσθηση ότι ο κόσμος είναι όμορφος και τίποτα δε μπορεί να σε αγγίξει γιατί νιώθεις ασφαλής μαζί με τον άλλο. 

Και είναι μία στιγμή η οποία μπορεί να αλλάξει τα πάντα μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου και η εμπιστοσύνη να πάψει να υφίσταται.

Είτε είναι ένα λάθος είτε μία κακή συγκυρία, η απώλεια εμπιστοσύνης είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον κόπο που έκανες για να τη δημιουργήσεις. Αρκεί μία μόνο στιγμή για να τα γκρεμίσει όλα. Μία μόνο κακή στιγμή για να καταρρεύσει αυτός ο χάρτινος πύργος που με τόσο κόπο έφτιαξες. Και το μόνο που σου μένει είναι να κοιτάς τα σκορπισμένα χαρτιά στο πάτωμα και να αδυνατείς να βρεις τον τρόπο να τα ξαναστήσεις έτσι ώστε να μπορέσεις να ξαναφτιάξεις τον πύργο σου, λίγο πιο σταθερό.

Και μερικές φορές, μπορεί η διάλυση αυτή να σου αξίζει. Να έκανες μία λάθος κίνηση, να
έσπρωξες τον πύργο και να διαλύθηκε. Άλλες φορές, μπορεί να μη σου αξίζει. Το αποτέλεσμα όμως παραμένει ίδιο.

Κι όμως, όπως όλα τα πράγματα, είναι στο χέρι σου τι θα κάνεις. Θα μείνεις να κοιτάζεις τα χαρτιά στο πάτωμα, βλαστημώντας την ώρα και τη στιγμή που έκανες λάθος ή απλά θα σηκώσεις τα μανίκια και θα προσπαθήσεις ξανά να χτίσεις έναν καινούριο πύργο, προσπαθώντας αυτή τη φορά να τον βελτιώσεις και να τον κάνεις λίγο πιο γερό; Εύκολο δε θα είναι σε καμία περίπτωση, ωστόσο είναι ο τρόπος να δείξεις σε αυτόν του οποίου η εμπιστοσύνη σε σένα διαλύθηκε ότι είσαι διατεθειμένος να κάνεις ο,τι χρειστεί για να την ανακτήσεις, ακόμα κι αν πάρει καιρό.

Είναι ένα μάθημα που παίρνουμε καθημερινά, όταν οι σχέσεις εμπιστοσύνης διαλύονται, ότι ο τρόπος για να μη χαθεί η εμπιστοσύνη είναι πολύ απλά να θέσεις πιο γερά θεμέλια από την αρχή. Να είσαι συγκροτημένος και πάνω απ’όλα, να είσαι ο εαυτός σου, δίνοντας παράλληλα την επιλογή στον άλλο να κρίνει αν θέλει να σε εμπιστευτεί ή όχι. Πολλές σχέσεις διαλύονται γιατι πιστεύουμε ότι ένας άνθρωπος έχει κάποια χαρακτηριστικά, απλώς για να ανακαλυψουμε στη συνέχεια ότι πολύ απλά είναι πολύ μακριά από αυτό που παρουσιάζει.

Είναι στη φύση του ανθρώπου να είναι καχύποπτος προς τους άλλους. Να δυσκολεύεται να εμπιστευτεί, πιστεύοντας ότι όλοι προσπαθούν κατά κάποιο τρόπο να του επιβάλλουν αυτό που θέλουν. Να βλέπει χάρτινους πύργους να χτίζονται γύρω του διαρκώς με διαφορετικούς ανθρώπους και να είναι έτοιμος να τους ρίξει ο ίδιος ή να περιμένει πότε ένα ανεπαίσθητο λάθος θα οδηγήσει στην κατάρρευση. Κι εκεί το ερώτημα είναι αν θα επιλέξεις να αφήσεις τον άλλο να ολοκληρώσει το έργο του ή θα σκεφτείς ότι το έχεις ξαναδεί το εργάκι και η κατάληξη είναι ίδια κάθε φορά.

Μερικές φορές απλά χρειάζεται να δούμε το πώς μας συμπεριφέρεται ο άλλος γενικότερα για να κρίνουμε αν αξίζει τον κόπο να τον εμπιστευτούμε ξανά. Είναι εξάλλου μέρος του να συγχωρείς. Να ανοίξεις ξανά το δρόμο της εμπιστοσύνης.

Κι έτσι, ο δικός σου πύργος θα μπορεί να είναι πιο γερός. Έτσι θα μπορείς να πεις ότι δεν έχασες τις ευκαιρίες της ζωής σου. Θα μπορείς να χαμογελάς και να λες ότι τουλάχιστον έβαλες κάτω τον εγωισμό σου και μπόρεσες να απελευθερωθείς από το φόβο της έλλειψης εμπιστοσύνης.

Και τελικά, ο αφανής κι εύθραυστος ήρωας της ιστορίας, ο κομπάρσος που λαμβάνουμε πάντα ως δεδομένο, θα γίνει πιο δυνατός και πιο παρών στη ζωή σου. Και θα είναι εκεί και θα σου θυμίζει κάτι πολύ απλό.

Ότι η αγάπη μπορεί να είναι ζωή αλλά η εμπιστοσύνη είναι το καύσιμο και των δύο. Απλή κι όμως τόσο πολύτιμη.

Περισσότερα κείμενα του Ad Infinitum μπορείτε να βρείτε εδώ

21 σκέψεις σχετικά με το “Χάρτινος Πύργος – Ad Infinitum

Add yours

 1. Κρατώ σε σημείωση, μία ακόμα φορά Κατερίνα, το συγκεκριμένο Ιστολόγιο, Ναι πιστεύω αξίζει να έχουμε την αύρα του και να κρατάμε διακριτικά την προσοχή μας και εκεί.
  Όσον αφορά αυτό καθ’ εαυτό το ζήτημα της Εμπιστοσύνης στις σχέσεις των ανθρώπων, κάθε είδους σχέσεις, είναι καθοριστικός παράγοντας για το είδος και την ποιότητα αυτής της σχέσης.
  Πολλοί δεν δίνουμε τη σημασία που πρέπει. Κακώς.
  Ίσως να μας τραβάνε κάποια άλλα πιο «λαμπερά» πράγματα, περισσότερο με το στοιχείο του «φαίνεσθαι» παρά με αυτό του «είναι».
  Να λοιπόν που αυτή η ανάρτησή σου εδώ, ξαναβάζει στο κάδρο το θέμα της Εμπιστοσύνης.
  Μια ιεροτελεστία στην ανθρώπινη επικοινωνία που πραγματικά καθορίζει κανόνες απαράβατους και υψηλούς.
  Σε ευχαριστούμε και σένα και τον δημιουργό του θέματος που μας το επανέφερες.
  Την καλησπέρα μου με πολλές ευχές.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 2. Υπέροχο κείμενο, με ουσιαστικά νοήματα! Ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας Κατερινάκι. Η αλήθεια είναι πως κι η αγάπη κι η εμπιστοσύνη κι η αλήθεια που τα συνδέει είναι πολύ σημαντικές έννοιες κι αν η ζωή τις περιλαμβάνει, είναι σίγουρα γεμάτη!
  Σου στέλνω φιλί γλυκό!

  Αρέσει σε 1 άτομο

 3. Θα μπορούσα να γράψω πολλά για την εμπιστοσύνη που για μένα είναι κάτι που εξυπακούεται για μια ειλικρινή σχέση όπως και για οποιαδήποτε σχέση, ακόμα σ’ αυτόν που πχ σου πουλά φρούτα (να μην είναι σκουληκιασμένα!) και σε οποιαδήποτε συναλλαγή, να μη καταχραστούν την εμπιστοσύνη σου και σε κοροϊδέψουν, «πουλώντας σου φύκια για μεταξωτές κορδέλες»! 😉
  Επίσης, το ψέμα ευθύνεται όταν χάνεται η εμπιστοσύνη, έτσι δεν είναι;
  Η αγάπη είναι αγάπη και δεν έχει προϋποθέσεις ή είναι ή δεν είναι!
  Και καταλήγω σ’ αυτό που είπε ο Βούδας και ο Χριστός:
  «Ευλογημένος αυτός που δεν προσδοκά, δεν θα απογοητευτεί ποτέ».|
  Να δίνεις με τη καρδιά σου για τη χαρά που αυτό σου δίνει και να μη περιμένεις τίποτα…
  Χαίρομαι Κατερίνα που το παραπάνω εξαιρετικό κείμενο, μας έδωσε τροφή για σκέψη!

  ΑΦιλάκια πολλά και πάντα καρδιάς! ❤

  Αρέσει σε 1 άτομο

   1. Βάζει κάπου ο Καζαντζάκης – μέσω των ηρώων του – ένα θέμα:
    – Ζήσε/ Κάνε σα να πρόκειται να πεθάνεις αύριο, λέει ο ένας.
    – Ζήσε/Κάνε σα να πρόκειται να ζήσεις αιώνια, απαντάει ο άλλος.
    [νομίζω ότι συμβαίνει σε μια σκηνή όπου ένας πολύ γέρος φυτεύει ένα δέντρο]
    Κι αναρωτιέται ο αφηγητής ποιος έχει δίκιο..

    Μου το θυμίσατε μ’ αυτόν που δεν προσδοκά.. Ιδέα δεν έχω.. (Όπως και για τίποτ’ άλλο!)

    Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Σαφώς πάντα το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μην έχεις προσδοκίες από κανέναν και τίποτα. Νιώθεις πραγματικά ελεύθερος τότε γιατί κοιτάς μόνο εσένα και πώς εσύ θα δράσεις ώστε να είσαι ευχαριστημένος από τον εαυτό σου. Συνήθως κάπως έτσι τελικά καταλήγεις να είσαι εντάξει με τον απέναντι. Αν έχεις απαιτήσεις και προσδοκίες, το μόνο που καταφέρνεις είναι να δημιουργείς αποσυνδετικά συναισθήματα. Εύκολο να το λέμε όπως είπε και η Κατερίνα, πόσοι από εμάς πραγματικά δεν παγιδεύονται στην προσδοκία;

   Κι όταν συμβεί αυτό, άντε να μπορέσεις μετά να εμπιστευτείς. Γίνεσαι αυτομάτως πιο καχύποπτος και η εμπιστοσύνη πάει βόλτα για τσιγάρα και δεν επιστρέφει ποτέ.

   Ωστόσο η αγάπη δεν εξαρτάται από την εμπιστοσύνη αλλά τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό, η αγάπη από μόνη της δεν αρκεί. Η εμπιστοσύνη είναι το καύσιμό της. Όσο υπάρχει η εμπιστοσύνη, η αγάπη θα στέκει ψηλά.

   Αρέσει σε 1 άτομο

 4. Διασχίζουν, βρε παιδάκι μου, όλες τις σκοτεινές (και ταυτόχρονα φωτεινές -γίνεται, γίνεται..) γωνιές του διαδικτύου. Και τα πληρώνουμε κι εμείς μετά.. Ξέρεις τώρα τι μπελάς, να παρακολουθώ ..ad infinitum άλλο ένα μπλογκ; Αλλά, τέλος πάντων. Έχε χάρη που σου έχω εμπιστοσύνη!

  Αρέσει σε 1 άτομο

   1. Ε τι να κάνω, βρε Διονύση; Μου αρέσουν οι βόλτες. Κι ανακαλύπτω τόσα όμορφα πράγματα. Τουλάχιστον είναι στη δική σου πλατφόρμα 😛

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Eat Dessert First Greece

Πολιτισμικά, ταξιδιωτικά, κοινωνικά, ιστορικά, γαστρονομικά και γλυκά θέματα σε μία αλλιώτικη ιστοσελίδα!

The Storyteller

“Inside each of us is a natural-born storyteller, waiting to be released.” (Robin Moore)

GammaVita

περιπλανήσεις του μυαλού... με χαρτί και με μολύβι

makestorytelling.com

Αν η τρέλα μπορούσε να σταθεροποιηθεί σε ένα δικό της όριο τότε αυτόματα θα έχανε τη μαγεία της. Κάπως έτσι δεν ξεκινάνε τα ταξίδια; Μέσα σε δόσεις τρέλας που σκιαγραφείται η μαγεία σε κάθε διαδρομή. Σε εκείνο το σακίδιο που κουβαλάμε στην πλάτη θα ήταν προτιμότερο αν το γεμίζαμε αναμνήσεις, όμορφες ιστορίες που κάτι έχουν να μας διδάξουν, όμορφες συγγραφικές εικόνες που θα μας δείχνουν στο τέλος το δικό μας μονοπάτι. Εκείνο που προτιμώ να μοιραστώ μαζί σας μέσα από τα δικά μου μάτια και που με τον τρόπο του θα έχει πάντοτε κάτι να μας πει...

Myyst's Blog

λέξεις

A Court of Boooks

💗by Stella and Ioanna💗

Kone, Krusos, Kronos

A personal forum to express ideas, experiences, stories, etc.

GynaikaEimai

made for writing lovers!

Los Innuendos

Qui Tacet Consentit

Το (παλιό) παλτό!

Φορεμένο, έμπειρο, συναρπαστικό!

worldtraveller70

ΑΚΑΝΘΟΧΟΙΡΟΣ ii

Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

No Sense Words - Λέξεις Φυγόκεντρες

Λέξεις... Οι δικές μου λέξεις έχουν χάσει την βαρύκεντρο δύναμή τους... πάλλονται, διασκορπίζονται, χωρίς ουσία χωρίς χρώμα, αλλάζουν με τον καιρό, με τη στιγμή παίρνουν μια ιδιαίτερη μορφή, χωρίς διάρκεια...Είναι λέξεις φυγόκεντρες...

Blueberry Mints

Discover the good things in life

SideliK_2

Άρθρα, δοκίμια, σκέψεις και παραληρήματα!

fstat.net

Not a system call. Just a blog

σακιδιο

Just another WordPress.com weblog

Φεύγουμε;

Είμαι απαισιόδοξος λόγω ευφυΐας και αισιόδοξος λόγω θέλησης. Antonio Gramsci

Αρέσει σε %d bloggers: