Σκέψεις μιας ερασιτέχνη μπλόγκερ

Σκέψεις μιας ερασι-τέχνη μπλόγκερ

Επισκέπτομαι μπλογκ, διαβάζω κείμενα και πολύ συχνά θαυμάζω τη σιγουριά που αναδύεται από τα γραφόμενα, πεζά ή μη. Σαφήνεια, αυτοπεποίθηση, αυτή η αίσθηση του ότι ο άλλος έχει όντως κάτι να πει, αλλά και ξέρει για τι πράγμα μιλάει.

Κι έπειτα σκέφτομαι τη διαρκή αμφιβολία που νιώθω, όταν έχω μια ιδέα για το μπλογκ και στη συνέχεια την αποτυπώνω στο χαρτί… εμ μάλλον στην οθόνη θα ‘πρεπε να λέμε πλέον. Δεν αναφέρομαι τόσο στο αν θα αρέσει ή όχι, αλλά στο αν θα ενδιαφέρει ή όχι τον αναγνώστη και τι μπορεί να του δώσει. Υποθέτω πως δεν είμαι μόνη σ’ αυτό…

Κι ύστερα πάλι αναρωτιέμαι αν όσοι γράφουν, γράφουμε «ερασιτεχνικά» αναζητούμε απλώς την επικοινωνία με ομοϊδεάτες κι ανθρώπους που έχουν τις ίδιες ανησυχίες ή επιδιώκουμε να ξεκινήσουμε μια κουβέντα για ν’ ακούσουμε και διαφορετικές απόψεις και να διαμορφώσουμε μια πιο σφαιρική εικόνα για τα πράγματα.

Παρατηρώντας τις διάφορες πλατφόρμες δικτύωσης διαπιστώνω, βέβαια, πως δεν διαβάζουμε. Πατάμε like, +, Y, και προχωράμε… Η εποχή της ταχύτητας. Η εποχή της εικόνας. Τα πολλά λόγια στην οθόνη μάς κουράζουν. Βαριόμαστε να διαβάσουμε, βαριόμαστε να σκεφτούμε, βαριόμαστε να κουβεντιάσουμε… Καθετί βαρύ το απωθούμε. Προτιμούμε το ανάλαφρο, το γρήγορο, το εύκολο. Θα έπρεπε αυτό να επηρεάζει αυτόν που γράφει;

Τα κίνητρα καθενός από εμάς για να γράψει ή διαβάσει αντίστοιχα είναι ποικίλα και υποκειμενικά. Σίγουρα υπάρχει ανάγκη έκφρασης κι επικοινωνίας. Κάποιοι μπορεί αν το βλέπουν ως απόδραση. Μια θεωρία, επίσης, θέλει όσους διαβάζουν, να μην μπορούν να ξεφύγουν από το γράψιμο. Άλλοι μπορεί να γράφουν για να αυτοπροβληθούν ή να βγουν από την ανωνυμία – γιατί όχι;

Αναμφισβήτητα όμως η γοητεία και η μαγεία του να εκφράζεις και να μεταδίδεις συναισθήματα, σκέψεις, προβληματισμούς και όνειρα είναι απελευθερωτικές. Εκτίθεσαι χωρίς να σε νοιάζει, μοιράζεσαι χωρίς όρια, δημιουργείς και νομίζεις πως κάνεις κάτι σημαντικό. Αρκεί αυτό που γράφεις να είναι αληθινό και να σέβεται εσένα και τον άλλο. Και ίσως τελικά από αυτό να πηγάζει η σιγουριά κι η σαφήνεια των γραφομένων και γι’ αυτό να επιλέγει να σε διαβάσει ο εκάστοτε αναγνώστη

Τελικά μάλλον, όπως αστειεύτηκε πρόσφατα ένας δικός μου άνθρωπος παραφράζοντας τον Καρτέσιο (ή μήπως προτιμάτε Ντεκάρτ;), «γράφω, άρα υπάρχω».

43 σκέψεις σχετικά με το “Σκέψεις μιας ερασιτέχνη μπλόγκερ

Add yours

 1. Καλό είναι να αμφιβάλλουμε, γιατί οι αμφιβολίες, μας αναγκάζουν να σκεφτούμε! 😉
  Προσωπικά βαριέμαι τα μεγάλα κείμενα, εκτός αν είναι σε συνέχειες και αυτό εξαρτάται απ΄ το θέμα!
  Σίγουρα το γράψιμο είναι ψυχοθεραπευτικό!
  Η ίδια «γράφω» για τη χαρά που μου δίνει να μοιράζομαι ότι αγαπώ! 😛

  ΑΦιλάκια Κατερίνα μου και συνέχισε να γράφεις ότι σου υπαγορεύει η καρδιά σου! ❤

  Αρέσει σε 2 άτομα

  1. Χαίρομαι που συμφωνείς, αλλά και που αποφάσισες να γράψεις. Συγκινούμαι ιδιαιτέρως, όμως, γιατί βλέπω ότι μένεις στο Ηράκλειο που είναι η γενέτειρά μου κι όπου έζησα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου!
   Φιλιά και καλό υπόλοιπο ΣΚ!

   Αρέσει σε 1 άτομο

 2. Χαίρετε! Πήρα κι εγώ το μονοπάτι σας, που με οδήγησε σ΄αυτό το ξέφωτο που αναπαύεται μια συζήτηση, και πολύ το χάρηκα.

  Δυσκολεύομαι να απαντάω, πιο εύκολες μου είναι οι ερωτήσεις. Τα βλέπω όλα όσα γράφεις (ενικός!) κι εγώ να συμβαίνουν – η ανάγκη έκφρασης και επικοινωνίας, η γοητεία της μετάδοσης, άλλοτε πιο αποφασισμένα και μέσα στις βεβαιότητες, άλλοτε διστακτικά και αμφίβολα – αν και στην πορεία, νομίζω, το κάθε πράγμα, στην περίπτωσή μας το κάθε μπλογκ, παίρνει τη μορφή του, καθώς ξεδιπλώνονται πιο θαρραλέα οι εσωτερικές μας τάσεις, οι εσωτερικές μας ανάγκες. Caminante, no hay camino, se hace camino al andar, που έλεγε κι ο Machado, που σίγουρα θα ξέρεις,καθώς είδα να μεταφράζεις το ποίημα του φίλου ισπανού. Ή κι αυτό του Ελύτη: «ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα», που είναι βέβαια λίγο διαφορετικό, αλλά ..μ’ αρέσει και μου κάνει και για την περίπτωση που συζητάμε!
  Για να μην αποφεύγω, πάντως τη δική μου απάντηση, νομίζω πως πιο δυνατό στοιχείο αποτελεί αυτό της επικοινωνίας και της ανταλλαγής. Βαριέμαι πολύ τη μονοφωνία της δικής μου σκέψης!..

  ΥΓ. Ωραία τοπία στα μονοπάτια σας! 🙂

  Αρέσει σε 2 άτομα

  1. Καλησπέρα κι ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Ενικός – ο καλύτερος αριθμός για την επικοινωνία. Ελπίζω να σε ξαναδούμε στα Μονοπάτια, αν και είσαι από… άλλη γειτονιά. 🙂

   Αρέσει σε 1 άτομο

 3. Πολύ ωραία σκέψη. Δεν θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο. Τα σκέφτομαι κι εγώ πολύ συχνά όλα αυτά. Δυστυχώς, δεν υπάρχει πλέον σήμερα η ανταλλαγή απόψεων. Η συμφωνία ή η διαφωνία… η συζήτηση. Μάθαμε να πατάμε ένα like και να προσπερνάμε, πολλές φορές με έναν αυτόματο τρόπο, που μας εμποδίζει ακόμη και να κρίνουμε -θετικά ή αρνητικά- αυτό που είδαμε!

  Αρέσει σε 1 άτομο

   1. Έχουν γίνει πολύ γρήγοροι οι ρυθμοί ζωής και καμιά φορά ξεχνάμε τα σημαντικά πράγματα! Αλλά όπως λες, λίγη καλή θέληση αρκεί… Καλή σου μέρα!!!!

    Αρέσει σε 1 άτομο

 4. Κατερίνα μου, έχεις απόλυτο δίκιο. Πιστεύω, ότι είναι στο χέρι μας να κρατάμε την επικοινωνία ζωντανή. Στο blog μου για παράδειγμα, πάντα χαίρομαι όταν έχω σχόλια. Δεν χαίρομαι το ίδιο όταν κάποιος αφήσει μόνο «like». Γιατί στη πρώτη περίπτωση, ο αναγνώστης έχει μπει στη διαδικασία να σκεφτεί κάτι πάνω σε αυτό που έγραψα, να καταθέσει σκέψεις ή απόψεις. Στη δεύτερη περίπτωση, ίσως απλά να πέρασε, να πάτησε «like» και να έφυγε, χωρίς να διάβασε καν. Φυσικά, θα τύχει κάποιες φορές κι αυτό. Ίσως το θέμα να μην αγγίζει κάποιον και γι’ αυτό να μην αφήνει σχόλιο, αλλά μιλάω σε μια πιο ευρεία κλίμακα.
  Και θέλω να πιστεύω, ότι όλοι, λίγο πολύ έτσι σκεφτόμαστε.
  Τώρα, δεν ξέρω αν όσα γράφουμε -ο καθένας από εμάς- αφορούν τον αναγνώστη, αλλά και μόνο που δημιουργούμε περιεχόμενο, σε έναν κόσμο που έχει μάθει να τα «παίρνει» όλα έτοιμα, για εμένα αρκεί.
  Καλή Κυριακή Κατερινάκι μου, υπέροχες οι σκέψεις σου. Τροφή για σκέψη και σχολιασμό. 😘

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Μια ανάγκη μας έχει φέρει όλους εδώ κι είναι όμορφο να υπάρχει επικοινωνία. Κι εγώ πολλές φορές βάζω ένα απλό like, πάντα γιατί ειλικρινά μου αρέσει η ανάρτηση, αλλά δεν νιώθω πάντα το ίδιο «ομιλητική». Εξαρτάται και από το μπλογκ, για να πω την αλήθεια. Ωστόσο, όταν νιώθω να ξεχυλίζει κάτι από μέσα μου, έστω κι αν είναι μόνο μια λέξη, θα σχολιάσω. Είμαστε περίεργα πλάσματα οι άνθρωποι. ΑΛΛΑ θέλω να ανταποδίδω τη μοιρασιά και θα το φροντίσω περισσότερο στο μέλλον.
   Να είσαι καλά, γλυκιά Μαρίνα! Σε ασπάζομαι και ξέρω ότι σύντομα θα τα ξαναπούμε! 😉

   Μου αρέσει!

   1. Μη το συζητάς, σε όλους μας έχει συμβεί πολλάκις να βάζουμε ένα απλό «like» ίσως γιατί δεν νιώθουμε πάντα το ίδιο ομιλητικοί (πολύ ωραία το έθεσες) ή απλά δεν έχουμε να πούμε κάτι συγκεκριμένο για το εκάστοτε θέμα. Ούτε κατηγορώ το «like», ούτε το απορρίπτω. Κυρίως, γιατί δεν ξέρω το χρόνο του κάθε blogger, οπότε σε αυτή τη περίπτωση και τιμή κάνει στον εκάστοτε που κάνει το «like» και γιατί δεν ξέρω τι ανάγκη εκφράζει μέσα από την ενασχόληση του με το blogging. Απλά εγώ σαν Μαρίνα, δεν θέλω να αφήνω μόνο «likes». Θέλω, όσο μπορώ, όπου μπορώ, να μοιράζομαι τις σκέψεις μου. Και γι’ αυτό χαίρομαι όταν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο και σε εμένα.
    Ανταποδίδω τα φιλιά και είμαι κι εγώ σίγουρη ότι σύντομα θα τα ξαναπούμε.
    Όταν υπάρχει διάθεση καλή, πάντα συμβαίνουν καλά πράγματα.
    😘

    Αρέσει σε 1 άτομο

 5. Προσωπικά γράφω γιατί θέλω να λυτρωθώ από τις σκέψεις μου. Αν θα αρέσει, ακόμα και σε μένα την ίδια, το κείμενο, δεν είναι το πρωτεύον. Υπάρχει ένα σχετικό ποίημα του Bukowski «So you want to be a writer?» , που με εκφράζει πολύ.

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Όλα είναι υποκειμενικά. Καθένας νομίζω πως γράφει πρώτα για τον εαυτό του. Έτσι κι αλλιώς είναι πολύ μεγάλη κουβέντα η λέξη συγγραφέας. Nα είμαστε καλά να κοινωνούμε και να επικοινωνούμε! 🙂

   Αρέσει σε 2 άτομα

 6. Πολύ ενδιαφέρουσες οι σκέψεις σου και συμφωνώ κι εγώ ότι ζούμε στην εποχή της ταχύτητας και ένα μόνο like είναι κάπως απρόσωπο αλλά ταυτόχρονα και τιμητικό για τον αποδέκτη του like.
  Σίγουρα τα σχόλια μας φέρνουν όλους πιο κοντά και ανοίγουν νέους δρόμους σκέψης και επικοινωνίας.
  Συνεχίστε όλοι να γράφετε ότι αισθάνεστε είναι η συμβουλή μου!

  Αρέσει σε 1 άτομο

 7. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!

  Χρόνια τώρα και εγώ για το ίδιο αναρωτιόμουν… με διαβάζει κανείς…. ουσιαστικά όμως …. ενδιαφέρεται κανείς για αυτά που ενδιαφέρουν κι εμένα…. τους αρέσουν οι επιλογές μου…… ή μόνο εγώ τα βλέπω…

  Κι από την άλλη … είναι τόσα πολλά αυτά που μπορούμε να βρούμε ψάχνοντας…. τόσο διαφορετικά πράγματα που ενδιαφέρουν τον καθένα μας … που είναι ουτοπικό να πιστεύουμε πως μόνο ότι μας ενδιαφέρει εμάς μπορεί να ενδιαφέρει και τους άλλους…

  Για αυτό καταθέτω ότι με αγγίζει κι αν κατά λάθος ή συνειδητά κάποιος επισκέπτεται το σπιτικό μου .. μεγάλη μου χαρά να τον τρατάρω …..

  Να είσαι πάντα καλά και να γράφεις ότι σε αγγίζει !!!!!

  Αρέσει σε 2 άτομα

  1. Η ανταλλαγή απόψεων μπορεί να προσφέρει πολλά. Και αν είμαστε σε θέση να ακούμε πραγματικά -θέλουμε λίγη δουλίτσα πάνω σε αυτό- μπορούμε να πάρουμε πολλά ακόμα και από όσους διαφωνούμε μαζί τους. Keep arguing, που λέγαν και στο χωριό μου! Καλή σου μέρα! 🙂

   Αρέσει σε 1 άτομο

 8. Μου άρεσε ιδιαίτερα το κείμενο σου. Δεν κρύβω πως και εγώ σκέφτομαι ακριβώς τα ίδια πράγματα. Αμφιβολίες στο φουλ και καθημερινά. Βέβαια αν αγαπάς αυτό που κάνεις κάποια στιγμή απελευθερώνεσαι και γράφεις για αυτά που πραγματικά σε ενδιαφέρουν και πηγάζουν από μέσα σου. Ακόμα κι αν δεν έχουν επιτυχία ή αν σου κάνουν κακή κριτική. Απλά γράφεις γιατί δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτό. Και επειδή είμαι καινούργια και ξεκίνησα μόνη μου με πολύ φόβο χωρίς να ξέρω που πάνε τα τέσσερα, νιώθω περήφανη για τα λίγα που έχω καταφέρει….
  Υπέροχο το μπλόγκ σου ❤

  Αρέσει σε 1 άτομο

 9. Τι περίεργο. Απεχθάνομαι την ποίηση και προσπερνώ οποιεσδήποτε εγγραφές σου εμπεριέχουν αποσπάσματα. Στα πεζά σου κείμενα όμως διαπιστώνω ως τώρα πως έχουμε παρόμοιο τρόπο γραφής, ενίοτε και σκέψης χεχε. Καλημέρα Κατερίνα

  Μου αρέσει!

  1. Καλημέρα, Πέτρο. Η ποίηση είναι ιδιαίτερη. Εξαρτάται κι από το είδος. Ποτέ δεν ασχολήθηκα σε βάθος, για να πω την αλήθεια. Μπαίνοντας στον κόσμο των μπλογκ, ήρθα περισσότερο σ’ επαφή με το είδος. Ε, κι όταν κάτι με αγγίζει, το αποτυπώνω κι εδώ. 🙂

   Αρέσει σε 1 άτομο

 10. Με την ποίηση είχα τραυματικές εμπειρίες απ´το λύκειο. Παίρναμε ένα ποιήμα και το μελετούσαμε προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουμε κάθε του στίχο μεμονομένα. Και για να απαντήσουμε σωστά σε κάθε ερώτηση της καθηγήτριας έπρεπε να ξέρουμε τα βιώματα του εκάστοτε ποιητή, πότε έζησε και ποιες οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της εποχής του. Πόσο με ενοχλούσε αυτό.

  Δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο να γράφω. Θα προσπαθήσω μία φορά στο δεκαήμερο. Προς το παρόν ακόμα παιδεύομαι να σουλουπώσω λίγο το blog που «τραυματίστηκε» κατά τη μεταφορά του απ´τον pathfinder 🙂

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Eat Dessert First Greece

Πολιτισμικά, ταξιδιωτικά, κοινωνικά, ιστορικά, γαστρονομικά και γλυκά θέματα σε μία αλλιώτικη ιστοσελίδα!

The Storyteller

“Inside each of us is a natural-born storyteller, waiting to be released.” (Robin Moore)

GammaVita

περιπλανήσεις του μυαλού... με χαρτί και με μολύβι

makestorytelling.com

Αν η τρέλα μπορούσε να σταθεροποιηθεί σε ένα δικό της όριο τότε αυτόματα θα έχανε τη μαγεία της. Κάπως έτσι δεν ξεκινάνε τα ταξίδια; Μέσα σε δόσεις τρέλας που σκιαγραφείται η μαγεία σε κάθε διαδρομή. Σε εκείνο το σακίδιο που κουβαλάμε στην πλάτη θα ήταν προτιμότερο αν το γεμίζαμε αναμνήσεις, όμορφες ιστορίες που κάτι έχουν να μας διδάξουν, όμορφες συγγραφικές εικόνες που θα μας δείχνουν στο τέλος το δικό μας μονοπάτι. Εκείνο που προτιμώ να μοιραστώ μαζί σας μέσα από τα δικά μου μάτια και που με τον τρόπο του θα έχει πάντοτε κάτι να μας πει...

Myyst's Blog

λέξεις

A Court of Boooks

💗by Stella and Ioanna💗

Kone, Krusos, Kronos

A personal forum to express ideas, experiences, stories, etc.

GynaikaEimai

made for writing lovers!

Los Innuendos

Qui Tacet Consentit

Το (παλιό) παλτό!

Φορεμένο, έμπειρο, συναρπαστικό!

worldtraveller70

ΑΚΑΝΘΟΧΟΙΡΟΣ ii

Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

No Sense Words - Λέξεις Φυγόκεντρες

Λέξεις... Οι δικές μου λέξεις έχουν χάσει την βαρύκεντρο δύναμή τους... πάλλονται, διασκορπίζονται, χωρίς ουσία χωρίς χρώμα, αλλάζουν με τον καιρό, με τη στιγμή παίρνουν μια ιδιαίτερη μορφή, χωρίς διάρκεια...Είναι λέξεις φυγόκεντρες...

Blueberry Mints

Discover the good things in life

SideliK_2

Άρθρα, δοκίμια, σκέψεις και παραληρήματα!

fstat.net

Not a system call. Just a blog

σακιδιο

Just another WordPress.com weblog

Φεύγουμε;

Είμαι απαισιόδοξος λόγω ευφυΐας και αισιόδοξος λόγω θέλησης. Antonio Gramsci

Αρέσει σε %d bloggers: