Live to learn ή αλλιώς να ζεις για να μαθαίνεις

maxresdefault

Πριν από κάποιες μέρες έλαβα ένα δώρο από ένα αγαπημένο μου πρόσωπο, υπό τη μορφή ενός συνδέσμου στο ταχυδρομείο του φατσοβιβλίου (βλέπε Facebook). Είναι ένα δώρο που θεώρησα ότι θα έπρεπε να μοιράζεται αλυσιδωτά ανάμεσά μας. Πρόκειται για ένα απόσπασμα της ομιλίας του μουσικού – κωμικού Tim Minchin στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αυστραλίας κατά την παραλαβή του τιμητικού διδακτορικού τίτλου που του απένειμαν το Σεπτέμβριο του 2013. Ο τίτλος της ομιλίας είναι και ο τίτλος του παρόντος κειμένου.

Παραθέτω το εν λόγω απόσπασμα σε βίντεο με αγγλικούς υποτίτλους κι ακριβώς από κάτω τη μετάφραση στα Ελληνικά. Στο τέλος του άρθρου υπάρχει σύνδεσμος με ολόκληρη την ομιλία στα Αγγλικά, για όποιον ενδιαφέρεται.

«Δεν είμαι εμψυχωτικός ομιλητής. Ποτέ μου δεν έχασα άκρο μου σε κάποια βουνοπλαγιά, μεταφορικά ή κυριολεκτικά (ΣτΜ: αναφορά σε προηγούμενο σημείο της ομιλίας που παραλείπεται εδώ). Και σίγουρα δεν βρίσκομαι εδώ για να δώσω συμβουλές καριέρας, γιατί εμ, ποτέ δεν είχα πραγματικά αυτό που οι περισσότεροι θα θεωρούσαν δουλειά. Ωστόσο, εδώ και αρκετά χρόνια μεγάλες ομάδες ανθρώπων ακούν αυτά που λέω κι αυτό μου έδωσε μια διογκωμένη αίσθηση του πόσο σπουδαίος είμαι. Έτσι, τώρα, στην ώριμη ηλικία των 37.9, θα σας προσφέρω 9 μαθήματα ζωής.

1: Δεν χρειάζεται να έχετε κάποιο όνειρο.

Οι Αμερικανοί στα σόου ταλέντων φαίνεται να μιλούν πάντα για τα όνειρά τους. Βρείτε αν υπάρχει κάτι που πάντα θέλατε να κάνετε, που ονειρευόσασταν μέσα από την καρδιά σας, ας πούμε, δοκιμάστε το! Στο κάτω-κάτω, είναι κάτι για να περνάτε το χρόνο σας, να κυνηγάτε ένα όνειρο. Και αν είναι αρκετά μεγάλο, θα χρειαστεί το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας για να το επιτύχετε, κι έτσι όταν πια το φτάσετε και κοιτάξετε μέσα στην άβυσσο της ασημαντότητας του επιτεύγματός σας, θα είστε σχεδόν νεκροί, κι έτσι δεν θα πειράζει.

Ποτέ δεν είχα ένα τέτοιο όνειρο. Έτσι υποστηρίζω την παθιασμένη αφοσίωση στην επιδίωξη βραχυπρόθεσμων στόχων. Να είστε μικρο-φιλόδοξοι. Βάλτε το κεφάλι κάτω και εργαστείτε με υπερηφάνεια για ό,τι βρίσκεται μπροστά σας. Ποτέ δεν ξέρετε πού θα μπορούσε να καταλήξει. Μόνο να γνωρίζετε πως η επόμενη αξιόλογη επιδίωξη θα εμφανιστεί πιθανώς κάπου γύρω σας, γι ‘αυτό θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα μακροπρόθεσμα όνειρα. Εάν εστιάζετε πολύ μακριά, δεν θα δείτε αυτό που λαμπυρίζει με τη γωνία του ματιού σας.

2: Μην αναζητάτε την ευτυχία.

Η ευτυχία είναι σαν οργασμός. Αν τον σκέφτεσαι πάρα πολύ, τον χάνεις. Να είστε δραστήριοι και να στοχεύετε στο να κάνετε κάποιον άλλο ευτυχισμένο, έτσι μπορεί να αποκτήσετε λίγη ευτυχία σαν παράπλευρο κέρδος. Δεν εξελιχθήκαμε για να είμαστε συνεχώς ικανοποιημένοι. Ο Contentus Homo Erectus καταβροχθίστηκε προτού κληροδοτήσει τα γονίδια του.

3: Να θυμάστε, όλα είναι θέμα τύχης.

Είστε τυχεροί που βρίσκεστε εδώ. Είστε ανυπολόγιστα τυχεροί που γεννηθήκατε. Το να καταλάβετε ότι δεν μπορείτε στ’ αλήθεια να πάρετε τα εύσημα για τις επιτυχίες σας, ούτε να κατηγορήσετε τους άλλους για τις αποτυχίες τους, θα σας κάνει ταπεινόφρονες και πιο συμπονετικούς. Η ενσυναίσθηση είναι ενστικτώδης, αλλά είναι επίσης κάτι που μπορείτε να το δουλέψετε πνευματικά.

4: Να γυμνάζεστε.

Λυπάμαι, ωχροί, χλωμοί, καπνίζοντες, απόφοιτοι Φιλοσοφίας, που σχηματίζετε με τα φρύδια σας την καρτεσιανή καμπύλη, καθώς βλέπετε τον όχλο του ανθρώπινου κινήματος να ελίσσεται ανάμεσα στους μικροσκοπικούς κυκλοφοριακούς κώνους της ύπαρξής του. Κάνετε λάθος κι αυτοί έχουν δίκιο. Καλά, έχετε κατά το ήμισυ δίκιο. Σκέφτεστε, άρα υπάρχετε, Αλλά κάνετε και τζόγκινγκ, επομένως κοιμάστε, επομένως δεν σας καταλαμβάνει το υπαρξιακό άγχος. Δεν μπορείτε να είστε ο Καντ και ούτε το θέλετε. Ασχοληθείτε με ένα άθλημα, κάντε γιόγκα, σηκώστε βάρη, τρέξτε, οτιδήποτε, αλλά φροντίστε το σώμα σας. Θα το χρειαστείτε. Οι περισσότεροι από εσάς θα ζήσετε περίπου μέχρι τα 100 και ακόμη και οι φτωχότεροι από εσάς θα φτάσετε σ’ένα επίπεδο πλούτου που οι περισσότεροι άνθρωποι σε ολόκληρη την ιστορία δεν θα μπορούσαν να ονειρευτούν. Και αυτή η μακρά, πολυτελής ζωή μπροστά σας θα σας φέρει κατάθλιψη.

5: Να είστε σκληροί με τις απόψεις σας.

Ένα περίφημο ευφυολόγημα διαβεβαιώνει ότι οι απόψεις είναι σαν τις κωλοτρυπίδες, δηλαδή ο καθένας έχει κι από μία. Ενέχει μεγάλη σοφία αυτό, αλλά θα ήθελα να προσθέσω ότι οι απόψεις διαφέρουν σημαντικά από τις κωλοτρυπίδες ως προς το ότι η δική σας θα πρέπει να εξετάζεται συνεχώς και διεξοδικά. Πρέπει να έχουμε κριτική σκέψη και όχι μόνο για τις ιδέες των άλλων. Να είστε σκληροί με τις πεποιθήσεις σας. Βγάλτε τις έξω στη βεράντα και χτυπήστε τις με ένα ρόπαλο του κρίκετ. Να είστε σχολαστικοί πνευματικά. Αναγνωρίστε τη μεροληψία σας, τις προκαταλήψεις σας, τα προνόμιά σας. Οι περισσότερες διαφωνίες της κοινωνίας διατηρούνται ζωντανές λόγω της αποτυχίας να αναγνωρίσουμε την ύπαρξη μικροδιαφορών. Έχουμε την τάση να κάνουμε λανθασμένους διαχωρισμούς και στη συνέχεια να προσπαθούμε να υποστηρίξουμε τη μια πλευρά χρησιμοποιώντας δύο εντελώς διαφορετικές ομάδες συμπερασμάτων, σαν δύο τενίστες που προσπαθούν να κερδίσουν τον αγώνα, κάνοντας όμορφα εκτελεσμένες βολές από δυο ξεχωριστά γήπεδα.

6: Να είστε δάσκαλοι.

Σας παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ να είστε δάσκαλοι! Οι δάσκαλοι είναι οι πιο αξιοθαύμαστοι και σημαντικοί άνθρωποι στον κόσμο. Δεν χρειάζεται να το κάνετε για πάντα, αλλά αν έχετε αμφιβολίες για το τι πρέπει να κάνετε, γίνετε ένας εκπληκτικός δάσκαλος. Ακόμα κι αν δεν είστε δάσκαλοι, γίνετε δάσκαλοι. Μοιραστείτε τις ιδέες σας. Μην θεωρείτε δεδομένη την εκπαίδευσή σας. Να χαίρεστε με όσα μαθαίνετε και να τα διασπείρετε.

7: Ορίστε τον εαυτό σας βάσει όσων αγαπάτε.

Έπιασα τον εαυτό μου να κάνει αυτό το πράγμα κάπως πρόσφατα. Δηλαδή αν κάποιος με ρωτήσει ποια μουσική μου αρέσει, λέω, «λοιπόν, δεν ακούω ραδιόφωνο γιατί οι στίχοι των ποπ τραγουδιών με ενοχλούν». Ή αν κάποιος με ρωτήσει ποιο φαγητό μου αρέσει, λέω, «νομίζω ότι γίνεται υπερβολική χρήση λαδιού τρούφας και είναι ελαφρώς απαίσιο». Και το βλέπω όλη την ώρα online, ανθρώπους που θεωρούν πως το να είναι μέρος μιας υποκουλτούρας σημαίνει να μισούν τους Coldplay ή το ποδόσφαιρο ή τους φεμινιστές ή το Φιλελεύθερο Κόμμα. Έχουμε την τάση να ορίζουμε τον εαυτό μας σε αντίθεση με τα πράγματα. Ως κωμικός, ζω από αυτό. Αλλά προσπαθήστε επίσης να εκφράσετε το πάθος σας για τα πράγματα που αγαπάτε. Να είστε εκδηλωτικοί και γενναιόδωροι όταν επαινείτε αυτούς που θαυμάζετε. Να  στέλνετε ευχαριστήριες κάρτες και να χειροκροτείτε όρθιοι. Να είστε υπέρ και όχι μόνο κατά πραγμάτων.

8: Να σέβεστε τους ανθρώπους με λιγότερη δύναμη από εσάς.

Στο παρελθόν έχω πάρει σημαντικές αποφάσεις για τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι, τους πράκτορες και τους παραγωγούς. Μεγάλες αποφάσεις που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο πώς αντιμετωπίζουν το προσωπικό στα εστιατόρια όπου συναντιόμαστε. Δεν με νοιάζει αν είσαι ο πιο ισχυρός άνθρωπος εδώ μέσα. Θα σε κρίνω για το πώς αντιμετωπίζεις τους λιγότερο ισχυρούς. Για να μάθεις!

9: Τέλος, μην βιάζεστε.

Δεν χρειάζεται να ξέρετε από τώρα τι θα κάνετε για το υπόλοιπο της ζωής σας. Μην πανικοβάλλεστε. Σύντομα θα είστε νεκροί. Μερικές φορές η ζωή θα μοιάζει μεγάλη και σκληρή και, Θεέ μου, είναι κουραστική! Και κάποτε θα είστε χαρούμενοι και κάποτε λυπημένοι, και στη συνέχεια θα γεράσετε και μετά θα πεθάνετε. Υπάρχει μόνο ένα λογικό πράγμα να κάνετε με αυτήν την κενή ύπαρξη, και αυτό είναι να τη γεμίσετε. Όχι με ρύζι, όπως τις πιπεριές. Η ζωή γεμίζει καλύτερα μαθαίνοντας όσα περισσότερα μπορείτε, για όσο μπορείτε, με το να είστε υπερήφανοι για ό,τι κάνετε, έχοντας συμπόνια, με το να μοιράζεστε ιδέες, όταν τρέχετε, με το να είστε ενθουσιώδεις. Κι έπειτα υπάρχει κι η αγάπη, τα ταξίδια, το κρασί, το σεξ, η τέχνη, τα παιδιά, το να δίνεις κι η ορειβασία. Αλλά όλα αυτά τα πράγματα τα ξέρετε ήδη. Είναι απίστευτα συναρπαστικό πράγμα αυτή η μία χωρίς νόημα ζωή σας. Καλή τύχη και σας ευχαριστώ που μου κάνατε τη χάρη να μ’ ακούσετε.»

Ολόκλητη η ομιλία (18΄):

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Live to learn ή αλλιώς να ζεις για να μαθαίνεις

Add yours

 1. Εξαιρετικό δώρο! 😀 🎁
  Μπορώ να εκτιμήσω όλα όσα λέει γιατί τα έχω τεστάρει στη ζωή μου! 😛
  Το να μοιράζεται κανείς τη χαρά του είναι και αυτό χάρισμα! 📝
  Και ναι, να είμαστε δάσκαλοι αλλά και μαθητές του εαυτού μας! 😉 👩🏻‍🎓
  ΑΦιλάκια πάντα καρδιάς με πολλά πολλά ευχαριστώ! ❤ 😍

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Eat Dessert First Greece

Πολιτισμικά, ταξιδιωτικά, κοινωνικά, ιστορικά, γαστρονομικά και γλυκά θέματα σε μία αλλιώτικη ιστοσελίδα!

The Storyteller

“Inside each of us is a natural-born storyteller, waiting to be released.” (Robin Moore)

GammaVita

περιπλανήσεις του μυαλού... με χαρτί και με μολύβι

makestorytelling.com

Αν η τρέλα μπορούσε να σταθεροποιηθεί σε ένα δικό της όριο τότε αυτόματα θα έχανε τη μαγεία της. Κάπως έτσι δεν ξεκινάνε τα ταξίδια; Μέσα σε δόσεις τρέλας που σκιαγραφείται η μαγεία σε κάθε διαδρομή. Σε εκείνο το σακίδιο που κουβαλάμε στην πλάτη θα ήταν προτιμότερο αν το γεμίζαμε αναμνήσεις, όμορφες ιστορίες που κάτι έχουν να μας διδάξουν, όμορφες συγγραφικές εικόνες που θα μας δείχνουν στο τέλος το δικό μας μονοπάτι. Εκείνο που προτιμώ να μοιραστώ μαζί σας μέσα από τα δικά μου μάτια και που με τον τρόπο του θα έχει πάντοτε κάτι να μας πει...

Myyst's Blog

λέξεις

A Court of Boooks

💗by Stella and Ioanna💗

Kone, Krusos, Kronos

A personal forum to express ideas, experiences, stories, etc.

GynaikaEimai

made for writing lovers!

Los Innuendos

Qui Tacet Consentit

Το (παλιό) παλτό!

Φορεμένο, έμπειρο, συναρπαστικό!

worldtraveller70

ΑΚΑΝΘΟΧΟΙΡΟΣ ii

Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

No Sense Words - Λέξεις Φυγόκεντρες

Λέξεις... Οι δικές μου λέξεις έχουν χάσει την βαρύκεντρο δύναμή τους... πάλλονται, διασκορπίζονται, χωρίς ουσία χωρίς χρώμα, αλλάζουν με τον καιρό, με τη στιγμή παίρνουν μια ιδιαίτερη μορφή, χωρίς διάρκεια...Είναι λέξεις φυγόκεντρες...

Blueberry Mints

Discover the good things in life

SideliK_2

Άρθρα, δοκίμια, σκέψεις και παραληρήματα!

fstat.net

Not a system call. Just a blog

σακιδιο

Just another WordPress.com weblog

Φεύγουμε;

Είμαι απαισιόδοξος λόγω ευφυΐας και αισιόδοξος λόγω θέλησης. Antonio Gramsci

Αρέσει σε %d bloggers: