Ελευθερία;

Ελευθερία

Χθες, χωρίς να ξέρω γιατί, μ’ έπιασε να σκέφτομαι την ελευθερία – να είναι καθυστερημένη αντίδραση στην πρόσφατη εθνική επέτειο; Άρχισα να αναζητώ στο διαδίκτυο ρήσεις προσωπικοτήτων σχετικά με το θέμα κι έπαιξα ένα «παιχνίδι» αυτόματου σχολιασμού.

«Αυτοί που δεν κινούνται, δεν προσέχουν τις αλυσίδες τους.» Ρόζα Λούξεμπουργκ (1870-1919), Γερμανίδα επαναστάτρια.
Όσο εφησυχάζουμε, μπορεί να κλειστούμε σε κλουβιά ή να δεθούμε με αλυσίδες χωρίς να το καταλάβουμε. Με την πρώτη κίνηση θ’ αντιληφθούμε τους περιορισμούς κι ότι η ελευθερία μας δεν ήταν όντως τέτοια. Ηθικό δίδαγμα: μην μένετε στάσιμοι

«Η ελευθερία του ατόμου δεν είναι αγαθό του πολιτισμού. Ήταν στο μέγιστο σημείο πριν από κάθε πολιτισμό.» Ζίγκμουντ Φρόυντ (1856-1939), Αυστριακός ψυχίατρος.
Όσο προοδεύει ο άνθρωπος, γίνεται δέσμιος των επιτευγμάτων του, ηθικά και υλικά. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι η τεχνολογία – βλέπε ίντερνετ, κοινωνικά δίκτυα, κινητά τηλέφωνα κ.λπ. κ.λπ. Και πέρα από αυτό, ψυχικά ο άνθρωπος νοσεί, γιατί χάνει την ταυτότητά του και την αυτονομία του. Γίνεται ένας από τη μάζα, υιοθετεί, ακολουθεί και νιώθει χειραγωγημένος.

«Ελευθερία σημαίνει υπευθυνότητα. Γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι τη φοβούνται.» Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω (1856-1950), Ιρλανδός συγγραφέας, Νόμπελ 1925
«Ο άνθρωπος είναι απόλυτα ελεύθερος και γι’ αυτό είναι απόλυτα υπεύθυνος.» Ζαν-Πωλ Σαρτρ (1905-1980), Γάλλος φιλόσοφος.
Απλό: όταν είσαι ελεύθερος να πράξεις, φέρεις και την ευθύνη αυτών των πράξεων. Δεν είναι εύκολο να παίρνεις αποφάσεις, να ενεργείς βάσει αυτών και να έρχεσαι αντιμέτωπος με τις συνέπειες. Όταν, δε, έχεις συνηθίσει να παίρνουν άλλοι τις αποφάσεις κι εσύ απλώς να εκτελείς τις εντολές, και ξαφνικά αναλαμβάνεις εσύ αυτόν το ρόλο, συνήθως τρομάζεις και πελαγώνεις.

«Έχετε εξουσία πάνω στους ανθρώπους, μέχρι την στιγμή που τους πήρατε τα πάντα. Όμως από την στιγμή που τους αφήσατε χωρίς τίποτα, τότε τους χάσατε, είναι ελεύθεροι.» Αλεξάντρ Σολζενίτσιν (1918-2008), Ρώσος συγγραφέας, Νόμπελ 1970.
Επαναστατική ρήση για τα ώτα των απανταχού κυβερνόντων (αλλά και των λαών που είναι σε χειμερία νάρκη). Όταν δεν έχεις να χάσεις τίποτα, είσαι απολύτως ελεύθερος να πράξεις όπως κρίνεις – και να θυσιαστείς ακόμα.

«Είναι παράξενο που η ελευθερία και η ισότητα, οι δύο βασικές αρχές της δημοκρατίας, είναι σ’ ένα βαθμό αντίθετες. Λογικά, η ελευθερία και η ισότητα δεν μπορούν να συνυπάρχουν, ακριβώς όπως η κοινωνία και το άτομο δεν μπορούν να συνυπάρχουν.» Τόμας Μαν (1875-1955), Γερμανός συγγραφέας, Νόμπελ 1929.
Το ένα θυσιάζεται στο βωμό του άλλου και τούμπαλιν. Προφανώς εδώ ο Μαν μιλάει για τις απόλυτες μορφές της ελευθερίας και της ισότητας. Θα μου πείτε, υπάρχουν κι άλλες; Αν αποδεχτείς την ελευθερία σου, αμέσως απορρίπτεις την ισότητά σου με τους άλλους. Κι αντίστοιχα όταν υπερισχύει το άτομο, πάσχει το σύνολο. Μοιάζει με φαύλο κύκλο.

«Ποτέ και πουθενά δεν υπήρξε ούτε τάξη ούτε λευτεριά, και ποτέ δεν έπαψε ο κόσμος να τα επιθυμεί και τα δύο.» Αλφρέντ Ντε Βινί (1797-1863), Γάλλος ποιητής και συγγραφέας.
Ενδιαφέρον, αν το σκεφτείς. Βρε, μπας και ματαιοπονούμε;

Τα ρητά και τα αποφθέγματα είναι άφθονα και το καθένα αγγίζει την ελευθερία κι από διαφορετική πλευρά. Τι είναι τελικά η ελευθερία; Είναι ευλογία ή κατάρα; Υπάρχει μέτρο στην ελευθερία; Είμαστε ελεύθεροι ή όχι; Τροφή για σκέψη. Μόνο μην μας πέσει βαριά να τη… χωνέψουμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Eat Dessert First Greece

Πολιτισμικά, ταξιδιωτικά, κοινωνικά, ιστορικά, γαστρονομικά και γλυκά θέματα σε μία αλλιώτικη ιστοσελίδα!

The Storyteller

“Inside each of us is a natural-born storyteller, waiting to be released.” (Robin Moore)

GammaVita

περιπλανήσεις του μυαλού... με χαρτί και με μολύβι

makestorytelling.com

Αν η τρέλα μπορούσε να σταθεροποιηθεί σε ένα δικό της όριο τότε αυτόματα θα έχανε τη μαγεία της. Κάπως έτσι δεν ξεκινάνε τα ταξίδια; Μέσα σε δόσεις τρέλας που σκιαγραφείται η μαγεία σε κάθε διαδρομή. Σε εκείνο το σακίδιο που κουβαλάμε στην πλάτη θα ήταν προτιμότερο αν το γεμίζαμε αναμνήσεις, όμορφες ιστορίες που κάτι έχουν να μας διδάξουν, όμορφες συγγραφικές εικόνες που θα μας δείχνουν στο τέλος το δικό μας μονοπάτι. Εκείνο που προτιμώ να μοιραστώ μαζί σας μέσα από τα δικά μου μάτια και που με τον τρόπο του θα έχει πάντοτε κάτι να μας πει...

Myyst's Blog

λέξεις

A Court of Boooks

💗by Stella and Ioanna💗

Kone, Krusos, Kronos

A personal forum to express ideas, experiences, stories, etc.

GynaikaEimai

made for writing lovers!

Los Innuendos

Qui Tacet Consentit

Το (παλιό) παλτό!

Φορεμένο, έμπειρο, συναρπαστικό!

worldtraveller70

ΑΚΑΝΘΟΧΟΙΡΟΣ ii

Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

No Sense Words - Λέξεις Φυγόκεντρες

Λέξεις... Οι δικές μου λέξεις έχουν χάσει την βαρύκεντρο δύναμή τους... πάλλονται, διασκορπίζονται, χωρίς ουσία χωρίς χρώμα, αλλάζουν με τον καιρό, με τη στιγμή παίρνουν μια ιδιαίτερη μορφή, χωρίς διάρκεια...Είναι λέξεις φυγόκεντρες...

Blueberry Mints

Discover the good things in life

SideliK_2

Άρθρα, δοκίμια, σκέψεις και παραληρήματα!

fstat.net

Not a system call. Just a blog

σακιδιο

Just another WordPress.com weblog

Φεύγουμε;

Είμαι απαισιόδοξος λόγω ευφυΐας και αισιόδοξος λόγω θέλησης. Antonio Gramsci

Αρέσει σε %d bloggers: