Σχεδία

Σχεδία

Κάποια στιγμή, πριν από αρκετό καιρό, βγαίνοντας από το μετρό είδα έναν κύριο που φορούσε κόκκινο γιλέκο και πουλούσε περιοδικά. Δεν διαφήμιζε το προϊόν του όμως, ούτε έκανε προσπάθεια να πλησιάσει τον κόσμο. Στεκόταν εκεί κρατώντας ένα τεύχος και χαμογελούσε στους περαστικούς.

«Σχεδία» λεγόταν το έντυπο. Δεν το ήξερα και ομολογώ ότι είμαι κάπως καχύποπτη με τους πλανόδιους.  Μου έκανε όμως εντύπωση το όλο σκηνικό κι έτσι πήγα κοντά του και τον ρώτησα. Ευγενικός, απλός, πολύ συμπαθής άνθρωπος, μου συστήθηκε –αν και πλησιάζοντας παρατήρησα ότι πάνω στο γιλέκο υπήρχε καρτούλα με τα στοιχεία του- και μου εξήγησε τι ακριβώς έκανε εκεί και τι ήταν το περιοδικό που πουλούσε.

Το περιοδικό ξεκίνησε να κυκλοφορεί το Φλεβάρη του 2003. Η ανάγκη που του έδωσε ζωή είναι θλιβερή, ο σκοπός και το αποτέλεσμα όμως είναι τόσο όμορφα και συγκινητικά. Πρόκειται για μια ΜΚΟ για «την υποστήριξη, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, της προσπάθειας των αστέγων και των κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό», όπως δηλώνουν οι ίδιοι.

Αξιέπαινη προσπάθεια που φαίνεται πως αποδίδει, καθώς πολλοί συνάνθρωποί μας μπόρεσαν να κάνουν μια νέα αρχή. Αγοράζοντας ένα τεύχος το μισό ποσό πηγαίνει στον πωλητή, που έτσι εξασφαλίζει ένα μικρό εισόδημα, αλλά αυτό είναι πραγματικά μόνο μία πτυχή της δράσης αυτής, αφού η Σχεδία βοηθάει τους ανθρώπους της να κινητοποιηθούν, να κοινωνικοποιηθούν και πάλι, να ενισχυθεί η ψυχολογία τους κι η αίσθηση ότι πραγματικά προσφέρουν κάτι.

Η ποιότητα δε της εκτύπωσης και της θεματολογίας προκαλεί εντύπωση. Διακρίνεται από ουσία και ποιότητα. Και η ομάδα της Σχεδίας δεν περιορίζεται σ’ αυτό, αλλά σε πλήθος δραστηριοτήτων, όπως τη σύσταση ποδοσφαιρικής ομάδας αστέγων -και με διακρίσεις παρακαλώ-  ή τις Αόρατες Διαδρομές, που είναι περίπατοι σε «άγνωστα» σημεία της πόλης, με ξεναγούς τα ίδια τα μέλη της Σχεδίας, συναυλίες και άλλα… Με λίγα λόγια πράττει όσα λέει.

Ο Βαγγέλης είναι παντρεμένος κι έχει δυο μικρά παιδιά. Είχε μια καλή δουλειά που επέτρεπε στην οικογένειά του να ζει πολύ άνετα. Με την κρίση την έχασε και βρέθηκε μεσήλικας άνεργος, με υποχρεώσεις και αδυναμία να βρει σταθερή ή «φανερή» εργασία. Τα προβλήματα είχαν αρχίσει να γίνονται τεράστια, όταν τυχαία ανακάλυψε τη Σχεδία. Από τότε νιώθει ξανά ότι εργάζεται κι ότι μπορεί να προσφέρει στην οικογένειά του. Προσπαθεί διαρκώς να βρει μια δουλειά, αλλά οι συνθήκες δεν ευνοούν. Ελπίζει όμως, προσπαθεί, κι όσο έχει τη Σχεδία να τον στηρίζει, θα συνεχίσει.

Το θετικό είναι ότι κόσμος δείχνει ενδιαφέρον κι ανταποκρίνεται. Αν λοιπόν συναντήσετε έναν πωλητή της Σχεδίας –υπάρχουν σε συγκεκριμένα πόστα σε ολόκληρη την Αττική και όχι μόνο- ρωτήστε τον και σίγουρα θα έχει να σας πει τουλάχιστον μια συγκινητική και μια αστεία ιστορία από τον κόσμο με τον οποίο έρχεται σε επαφή καθημερινά. Αν μου ζητούσαν να χαρακτηρίσω με μια λέξη το όλο εγχείρημα, χωρίς δισταγμό θα έλεγα αξιοπρέπεια. Αγοράστε τη Σχεδία – θα προσφέρετε πολλά και θα πάρετε περισσότερα!

Λεπτομέρειες και πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με το περιοδικό δρόμου Σχεδία, μπορείτε να βρείτε εδώ:

http://www.shedia.gr/

https://www.facebook.com/shedia.streetpaper

https://twitter.com/_shediahttps://twitter.com/_shedia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Eat Dessert First Greece

Πολιτισμικά, ταξιδιωτικά, κοινωνικά, ιστορικά, γαστρονομικά και γλυκά θέματα σε μία αλλιώτικη ιστοσελίδα!

The Storyteller

“Inside each of us is a natural-born storyteller, waiting to be released.” (Robin Moore)

GammaVita

περιπλανήσεις του μυαλού... με χαρτί και με μολύβι

makestorytelling.com

Αν η τρέλα μπορούσε να σταθεροποιηθεί σε ένα δικό της όριο τότε αυτόματα θα έχανε τη μαγεία της. Κάπως έτσι δεν ξεκινάνε τα ταξίδια; Μέσα σε δόσεις τρέλας που σκιαγραφείται η μαγεία σε κάθε διαδρομή. Σε εκείνο το σακίδιο που κουβαλάμε στην πλάτη θα ήταν προτιμότερο αν το γεμίζαμε αναμνήσεις, όμορφες ιστορίες που κάτι έχουν να μας διδάξουν, όμορφες συγγραφικές εικόνες που θα μας δείχνουν στο τέλος το δικό μας μονοπάτι. Εκείνο που προτιμώ να μοιραστώ μαζί σας μέσα από τα δικά μου μάτια και που με τον τρόπο του θα έχει πάντοτε κάτι να μας πει...

Myyst's Blog

λέξεις

A Court of Boooks

💗by Stella and Ioanna💗

Kone, Krusos, Kronos

A personal forum to express ideas, experiences, stories, etc.

GynaikaEimai

made for writing lovers!

Los Innuendos

Qui Tacet Consentit

Το (παλιό) παλτό!

Φορεμένο, έμπειρο, συναρπαστικό!

worldtraveller70

ΑΚΑΝΘΟΧΟΙΡΟΣ ii

Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

No Sense Words - Λέξεις Φυγόκεντρες

Λέξεις... Οι δικές μου λέξεις έχουν χάσει την βαρύκεντρο δύναμή τους... πάλλονται, διασκορπίζονται, χωρίς ουσία χωρίς χρώμα, αλλάζουν με τον καιρό, με τη στιγμή παίρνουν μια ιδιαίτερη μορφή, χωρίς διάρκεια...Είναι λέξεις φυγόκεντρες...

Blueberry Mints

Discover the good things in life

SideliK_2

Άρθρα, δοκίμια, σκέψεις και παραληρήματα!

fstat.net

Not a system call. Just a blog

σακιδιο

Just another WordPress.com weblog

Φεύγουμε;

Είμαι απαισιόδοξος λόγω ευφυΐας και αισιόδοξος λόγω θέλησης. Antonio Gramsci

Αρέσει σε %d bloggers: