Πληροφοριακή συμφόρηση

Matrix Blue

Η ζωή μας αλλάζει με ιλιγγιώδη ρυθμό. Οι πληροφορίες μας βομβαρδίζουν καθημερινά. Κι εμείς έχουμε γίνει αποσβολωμένοι θεατές των εξελίξεων. Δεν προλαβαίνουμε να επεξεργαστούμε τον όγκο του υλικού, να αξιολογήσουμε τι αξίζει να κρατήσουμε και τι όχι. Είμαστε διαρκώς μπροστά σε μια οθόνη, πλάι σ’ έναν δέκτη, στην καλύτερη περίπτωση με ένα έντυπο στο χέρι. Με το καλημέρα ζητάμε να μάθουμε τη νέα είδηση, να μην μείνουμε πίσω. Πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουμε τις εξελίξεις.

Έχουμε μάθει να πληκτρολογούμε κι έχουμε ξεχάσει να γράφουμε – ναι, με το ταπεινό μολύβι εννοώ. Έχουμε μάθει να αναζητούμε έτοιμες πληροφορίες κι έχουμε ξεχάσει να σκεφτόμαστε – πόσοι θυμόμαστε πώς κάνουν μια διαίρεση στο χαρτί; Κάτι έχει αλλάξει. Ο εγκέφαλός μας είναι εύπλαστος. Κατά συνέπεια επαναπρογραμματίζεται, μεταβάλλεται η εξέλιξή του.

Βάσει παλιότερης μελέτης είχε υπολογιστεί ότι καθημερινά ο ανθρώπινος εγκέφαλος δέχεται όγκο πληροφοριών ίσο με 34GB – μέγεθος που προφανώς έχει αυξηθεί εν έτει 2017. Μια πιο πρόσφατη μελέτη υποστηρίζει ότι η διαρκής αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο αποτρέπει τη συσσώρευση μακροχρόνιων αναμνήσεων στον εγκέφαλο. Ήδη έχουν επινοηθεί όροι όπως «ψηφιακή αμνησία», η οποία σημαίνει πως πλέον δεν βασιζόμαστε στη μνήμη μας, αλλά σε κάποια ηλεκτρονική συσκευή για τις αναμνήσεις μας.

Όταν καταγράφουμε τις προσωπικές μας στιγμές στα κινητά και στα τάμπλετ μας, αποσπάται η προσοχή μας. Με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να τις κωδικοποιήσει και να τις αποθηκεύσει σωστά. Δηλαδή και δεν δημιουργούμε σωστές αναμνήσεις και ό,τι θυμόμαστε θ’ αρχίσει να είναι άλλα αντ’ άλλων! Δεν ξέρω για σας, εγώ πάντως έχω ήδη ξεχνάω ή δεν μπορώ να συγκρατήσω πράγματα – και δεν είμαι και τόσο μεγάλη για να το αποδώσω σ’ αυτό.

Επανειλημμένως έχουμε ακούσει για τον εθισμό που προκαλεί το διαδίκτυο, αλλά και το να επαφίεσαι σε μια συσκευή για τις αναμνήσεις σου είναι ζοφερή εξάρτηση!

Πάρτε έναν όρο ακόμα: Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης από τις Πληροφορίες. Προφανώς αφορά το πόσο μας κουράζει αυτός ο τεράστιος όγκος πληροφοριών. Γνωρίζετε την «πληροφοριονεύρωση»; Είναι μια νεύρωση που οφείλεται στην «πληροφοριακή υπερκόπωση» που αναφέραμε παραπάνω και τα συμπτώματά της είναι διάχυτη νευρικότητα, άγχος, αίσθημα μοναξιάς, ανασφάλεια, απώλεια αυτοεκτίμησης, αίσθηση απώλειας του ελέγχου της ζωή σου.

Πόσο δύσκολο είναι να τα φανταστεί αυτά κανείς, όταν οι ειδήσεις εισρέουν αδιάκοπα και στην πλειονότητά τους είναι δυσάρεστες, δυσοίωνες και τοξικές; Στο βάρος των καθημερινών προσωπικών μας προβλημάτων προστίθενται η δυσφορία κι η απαισιοδοξία που μας προκαλούν τα νέα, κυρίως στην τηλεόραση όπου οι βαρύγδουπες εκφράσεις, οι έντονες διαφωνίες, οι σκληρές εικόνες και οι οξείς ήχοι μας αναστατώνουν και μας οδηγούν στην απογοήτευση, στην αίσθηση της ματαιότητας, ίσως ακόμα και στον πανικό.

Δυστυχώς δεν υπάρχει φίλτρο στη μετάδοση πληροφοριών – ούτε ως προς τον όγκο ούτε ως προς την ποιότητα – αξιοπιστία αυτών. Μόνοι μας πρέπει να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά. Πώς; Με αυτοπειθαρχία και μέτρο. Δεν χρειάζεται να καταβροχθίζουμε με μανία όλες τις πληροφορίες ανεξαιρέτως. Καλό είναι να θέτουμε χρονικά όρια στην έκθεσή μας στα διάφορα μέσα βρίσκοντας άλλα ενδιαφέροντα, να χρησιμοποιούμε την κριτική μας σκέψη και να διασταυρώνουμε τις πληροφορίες 2 και 3 φορές προτού τις αποδεχτούμε ως έγκυρες. Τα γνωρίζουμε όλα αυτά, αλλά δεν τα εφαρμόζουμε. Κι αυτό που βλέπω να έρχεται είναι πως οι συσκευές θα γίνονται όλο και πιο έξυπνες κι ο άνθρωπος θα «χαζεύει» και θα δυστυχεί…

Και τώρα που σας έφτιαξα τη μέρα, πιείτε το καφεδάκι σας και χαζέψτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κι εγώ αυτό θα κάνω! Ή μήπως να πάω έναν περίπατο στη γειτονιά, να πάρω τον αέρα μου, να δω έναν άνθρωπο και να χαλαρώσω λίγο; Άλλωστε οι ειδήσεις θα είναι εκεί και θα με περιμένουν να γυρίσω. Λέω τώρα εγώ…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Eat Dessert First Greece

Πολιτισμικά, ταξιδιωτικά, κοινωνικά, ιστορικά, γαστρονομικά και γλυκά θέματα σε μία αλλιώτικη ιστοσελίδα!

The Storyteller

“Inside each of us is a natural-born storyteller, waiting to be released.” (Robin Moore)

GammaVita

περιπλανήσεις του μυαλού... με χαρτί και με μολύβι

makestorytelling.com

Αν η τρέλα μπορούσε να σταθεροποιηθεί σε ένα δικό της όριο τότε αυτόματα θα έχανε τη μαγεία της. Κάπως έτσι δεν ξεκινάνε τα ταξίδια; Μέσα σε δόσεις τρέλας που σκιαγραφείται η μαγεία σε κάθε διαδρομή. Σε εκείνο το σακίδιο που κουβαλάμε στην πλάτη θα ήταν προτιμότερο αν το γεμίζαμε αναμνήσεις, όμορφες ιστορίες που κάτι έχουν να μας διδάξουν, όμορφες συγγραφικές εικόνες που θα μας δείχνουν στο τέλος το δικό μας μονοπάτι. Εκείνο που προτιμώ να μοιραστώ μαζί σας μέσα από τα δικά μου μάτια και που με τον τρόπο του θα έχει πάντοτε κάτι να μας πει...

Myyst's Blog

λέξεις

A Court of Boooks

💗by Stella and Ioanna💗

Kone, Krusos, Kronos

A personal forum to express ideas, experiences, stories, etc.

GynaikaEimai

made for writing lovers!

Los Innuendos

Qui Tacet Consentit

Το (παλιό) παλτό!

Φορεμένο, έμπειρο, συναρπαστικό!

worldtraveller70

ΑΚΑΝΘΟΧΟΙΡΟΣ ii

Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

No Sense Words - Λέξεις Φυγόκεντρες

Λέξεις... Οι δικές μου λέξεις έχουν χάσει την βαρύκεντρο δύναμή τους... πάλλονται, διασκορπίζονται, χωρίς ουσία χωρίς χρώμα, αλλάζουν με τον καιρό, με τη στιγμή παίρνουν μια ιδιαίτερη μορφή, χωρίς διάρκεια...Είναι λέξεις φυγόκεντρες...

Blueberry Mints

Discover the good things in life

SideliK_2

Άρθρα, δοκίμια, σκέψεις και παραληρήματα!

fstat.net

Not a system call. Just a blog

σακιδιο

Just another WordPress.com weblog

Φεύγουμε;

Είμαι απαισιόδοξος λόγω ευφυΐας και αισιόδοξος λόγω θέλησης. Antonio Gramsci

Αρέσει σε %d bloggers: